Сряда, 27 Oct 2021
           
Новини

Миньори и енергетици под прозорците на МС: Не закривайте енергийното сърце на България

  13.10.2021 15:11  
Миньори и енергетици под прозорците на МС: Не закривайте енергийното сърце на България
  BGNES

Около 6 000 енергетици и служители на енергийния комплекс Мини "Марица-Изток" 2, подкрепени от двете големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест под прозорците на Министерския съвет с едно ключово основно искане - да не бъде затварян енергийният комплекс.

Миньорите от енергийния комплекс са силно притеснени от неяснотата, хората живеят в страх и несигурност.

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие, както и при изграден кордон да двете големи институции в държавата - президентството и Министерския съвет. Протестиращите издигнаха и плакати с надписи "Тимерманс, как се живее без ток"?, "Не закривайте Мини "Марица Изток" - енергийното сърце на България", "Енергиен преход без социален преход е просто преход", "Ние искаме да работим в България, не ни карайте да емигрираме" "Кой не иска да сме енергийно зависими" и други.

Председателят на КНСБ в Мини "Марица Изток" 2 Наско Митев заяви пред миньорите и енергетиците, че нямат нито време, нито сили как пред очите им се унищожава националната енергийна независимост. Всички те искат решение днес, защото им е писнало от подигравки и от протести. Нямаме търпението да слушаме повече лъжи. Ако трябва, ще стигнем до крайности - да защитим нашите национални ресурси, да защитим нашите семейства, деца и Република България. Днес всички ние показваме, че сме силни, единни, че имаме свободата на истината и правото да я отстояваме, подчерта Митев.

"Ние няма да позволим да бъдем използвани за популистки цели, да ни размотават от институция на институция. Няма да позволим европейското и националното безумие да унищожат поминъка на хората. В нашите сърца има гняв и нетърпение, но няма страх, защото сърцата ни пулсира енергийното сърце на България - комплекс Мини "Марица Изток", и няма да позволим да спре да тупти", категоричен бе Наско Митев.

Ваня Григоров, част от КТ "Подкрепа", заяви пред News.bg, че тези, които искат бързо затваряне на комплекса "Марица-изток", без да е изготвен ясен план, достойна работа и източници на енергия искат да бъдем енергийно зависими. Вносът на газ ни прави подчинени и цената на газа се влия от международните пазари. Българските въглища се влияят само от българския пазар, посочи тя.

Около 100 000 души ще си загубят работата, ако бъдат затворена "Марица-изток". Ние трябва да искаме план, а не срокове за затваряне на въглищните централи. Те могат да бъдат затворени и след 5 години, ако имаме ясен план, но ако няма такъв, не могат да бъдат затворени и след 20 години, категорична бе Григорова.

"Не може да се хвърляме в бездната, без да знаем дали отдолу сме сложили спасителна мрежа", каза тя.

Григорова се опасява, че ако не започне да се говори в прав текст, никога няма да бъдем готови да приемем Зелената сделка. Единственото, което предлагат от сегашното и предишното правителство е държавно предприятие за рекултивация. Това означава да направим миньорите и енергетиците озеленители, което означава, че няма да могат да си платят сметките за ток, подчерта Григорова.

Това, което трябва да поиска България е замразяване на цените на емисиите и намаляване, трябва да искаме дерогации, за да може държавата да подпомага комплекса. В Германия организацията, която се занимава с гражданска защита, какво да правят германците, когато спре тока, как да си лепят фолио и да се топлят от саксии, нагрети от свещи, подчерта Григорова.

"Това не е цивилизован начин на живот и е рано да се връщаме в пещерите", отсече в заключение Ваня Григорова.

Двете големи синдикални организации в страната - КНСБ и КТ "Подкрепа", са единни в твърдението си, че енергийният комплекс трябва да работи, защото е български ресурс и има още милиони запаси занапред. Зелената сделка е пропита с лобизъм и е брак. Трябва спешно и още от утре да се направят експертни групи и съвети, които да дадат правилната посока на енергетиката в България. Ако ТЕЦ-овете на въглища спрат, ток няма да има в милиони български домакинства. Ако някой се заблуждава, че с перки и фотоволтаични централи може да се поддържа токът, е пълна заблуда, категорични бяха миньорите.

Директно заетите в комплекса са около 12-13 000 души, а косвено заетите наброяват 92 600 по данни на Министерството на икономиката, а по данни на синдикалните организации на миньорите са около 110 000 души. Време е да се вземат спешни решения, време е да се погледне сериозно на проблема, който бил проспан с години назад. Миньорите са готови утре да легнат на релсите, за да стане ясно, че без комплекса и ТЕЦ-овете не може.

Предстои енергетиците и миньорите да проведат среща със служебния премиер Стефан Янев. Малко преди това вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов посрещна протестиращите, ръкува се с тях и прие техните подписки в защита на енергийния комплекс Мини "Марица изток" 2.