Вторник, 07 Май 2024
           

СДВР с апел към футболните фенове: Подкрепяйте отборите си, без да подлагате на риск себе си и останалите на стадиона

   
СДВР с апел към футболните фенове: Подкрепяйте отборите си, без да подлагате на риск себе си и останалите на стадиона
  МВР

По време на мача в събота мерките ще бъдат още по-стриктни, а буферните зони - по-големи; Шестима са с наложени забрани за посещение на спортни мероприятия за една година и глоба 1000 лева след дербито на 7 април

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема стриктни мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящата футболна среща  между отборите на ПФК ”ЦСКА - София“ и  ПФК „Левски“. Дербито ще се играе 27 април, събота, от 16.15 часа на Национален стадион „Васил Левски“.

„Мерките на стадиона ще бъдат още по-стриктни, а буферните зони - по-големи. В случай на инциденти, каквито имаше преди няколко седмици, следващите мерки ще бъдат още по-сериозни. Ограничаваме част от хореографията. Няма да бъдат допускани например винили, които са леснозапалими. Няма да има ракети и пиротехнически изделия, които могат да причинят животозастрашаващи състояния“, обясни на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник на сектор „Масови мероприятия“ в СДВР. Той отправи апел към футболните фенове да се въздържат от противообществени прояви, от носенето и използването на забранени със закон вещи и предмети и да се възползват от ранния час на отваряне на вратите – 14:15 часа.

По думите на главен инспектор Георгиев полицейското присъствие ще бъде забележимо в центъра и в крайните квартали на София и наситено около стадиона. Пропускателният режим ще бъде осъществяван на етапи: на първия кръг, около спортното съоръжение, проверки ще извършва полицията, а на втория - охранителните фирми, ангажирани от домакините. Ангажимент на СДВР е съпровод на автобусите на двата отбора и обособяване на резерв за оказване на съдействие на организатора и охранителните фирми. Ще бъдат използвани и дронове по време на срещата с оглед установяване на извършители на противообществени прояви, като те ще бъдат задържани или непосредствено след деянието, или след срещата.

„Шестима са с наложени забрани за посещение на спортни мероприятия за период от една година и глоба 1000 лева, а спрямо седем непълнолетни младежи ще бъде взето необходимото отношение. Преписките за противообществените прояви на останалите фенове са докладвани на Софийския районен съд. Общо 28 бяха задържаните, шестима от тях за наркотични вещества“, обобщи главен инспектор Георгиев резултатите от полицейските действия, предприети след срещата между двата футболни гранда, състояла се на 7 април. Той каза още, че устройствата, от които са изстрелвани тогава ракети, са изключително малки, на половината на флашка, могат да се разглобят на по-малки части, и е много трудно да бъдат засичани.