Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Премиерите на България и РСМ положиха венци пред паметниците на Незнайния воин и на Кирил и Методий

  24.01.2022 17:24  
Премиерите на България и РСМ положиха венци пред паметниците на Незнайния воин и на Кирил и Методий

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски бе посрещнат на площад "Св. Александър Невски" в столицата. Ковачевски и членовете на правителството на югозападната ни съседка са на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер Кирил Петков, който на 18 януари посети Скопие с ръководена от него правителствена делегация.

Двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър. След това двамата поднесоха цветя и пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Двете правителства ще проведат съвместно заседание в резиденция "Бояна" утре. Паралелно с това са предвидени заседания на новосформираните работни групи в различни области, а среща ще имат и съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси. 

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич не е в състава на делегацията заради положителен тест за КОВИД-19. За съжаление няма да мога да присъствам на първото заседание на междуправителствената работна група за европейска интеграция и зелена политика, написа Маричич във фейсбук профила си. Подкрепям изцяло процеса на задълбочаване на сътрудничеството на всички равнища и във всички области, както и сближаването на двата народа чрез осезателни резултати от  функционирането на работните групи, написа още Маричич. По думите му с България се открива нова възможност за взаимно общуване и сътрудничество, "от която очакваме напредък в отношенията и преодоляване на различията в интерес на гражданите на двете страни".

От страна на българското правителство беше изразена надежда двете посещения да се превърнат в ключова стъпка за утвърждаването на диалога между София и Скопие.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати