Неделя, 25 Сеп 2022
           
Политика

Николай Денков заяви дали ще участва в служебен кабинет

  01.08.2022 12:23  
Николай Денков заяви дали ще участва в служебен кабинет
  BGNES

Образователният министър в оставка Николай Денков няма да участва в бъдещ служебен кабинет. Това обяви самият той пред журналисти по време на отчета на МОН. 

„Взех това решение преди месеци. Влизайки в ръководството на една от партиите, автоматично човек изключва възможността да влиза в служебни кабинети”, поясни той.

И допълни, че през следващите месеци ще се опита да убеди обществеността, че има нужда от стабилно правителство. „За да може проблемите, които виждахме през последните години, да останат в миналото”, заключи той.

"Много се надявам, че следващият министър ще използва максимално това, което сме направили, както аз направих спрямо предишния, и ще го доразшири с идеите, които има. Това е нормално особено в система като нашата, която изисква решаване на редица натрупани през годините проблеми", каза министърът в оставка.

"Не вярвам, че някой ще спре прегледа на учебните програми. Всички знаем, че това е необходимо. Няма как да се спре и задачата по отношение оценката на добавената стойност - анализът ще бъде направен, ние сме апробирали системата, знаем, че тя работи. Въпросът е дали ще бъдат извадени публично резултатите", каза още той. Според него това е въпрос, който министърът ще реши доколко му попада в приоритетите, и доколко е готов да влезе в дискусия за тази информация.

По думите на Денков има и въпроси, които остават във висшето образование, като даде пример с минималните изисквания към академичния състав, които в момента са съгласувани с цялата работна група. Знам, че тези минимални изисквания могат да бъдат приети от общността. Дали следващият министър ще е готов да го направи, това е негово или нейно решение, коментира още Денков. Има такива теми, но аз бих предпочел да ги обсъждам със самия министър, за да видя доколко е готов да чуе, че са приоритет, каза още той.

Според него, ако това не се случи - ще имаме подобна ситуация като преди тяхното управление - част от проблемите ще се решават, друга част - не, а резултатът е, че средства се харчат, но ефективността им не е тази, която би могла да бъде.

“В нашата система няма първо, второ, трето. Има първо, първо, първо, първо, които трябва заедно да се раздвижат, за да може цялата система да направи скок напред. Това се опитвахме и да постигнем”, каза още министър Денков.