Неделя, 25 Сеп 2022
           
Политика

Смяна на властта: Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство

  02.08.2022 10:04  
Смяна на властта: Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство

Гълъб Донев от днес ще оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Официалната церемония е в Гербовата зала в Президентството от 12:00 ч. Очаква се държавният глава да представи задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца. 

А точно в 13:15 ч. Кирил Петков ще предаде премиерската щафета на служебния министър-председател. Церемонията по приемствеността в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет. След това властта ще бъде предадена и в отделните министерства.

Държавен вестник пък ще обнародва президентския указ, с който освен назначаването на правителство с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно събрание и се насрочват парламентарни избори.

Дотук се стигна след поредната политическа криза, катализатор за която беше излизането на ИТН от четворната коалиция. Последва вот на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС, след който кабинетът "Петков" падна. 

Тогава свалянето на властта подкрепиха и парламентарните групи на ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 г., президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на това НС държавният глава връчи на „Продължаваме промяната“ на 1 юли 2022 г., като кандидат за премиер бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След преговори с коалиционните си партньори, ПП успя да изготви съвместна управленска програма с БСП и с „Демократична България“, но в крайна сметка успя да намери само 117 вместо 121 депутати, които да я подкрепят. Асен Василев върна мандата неизпълнен на 8 юли 2022 г.

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха веднага, а третият президентът връчи на БСП. Левицата го забави, но също го върна, след като парламентът отхвърли 6-месечната им управленска програма.

В първия ден на август президентът Румен Радев назначи служебното правителство, което ще управлява България до избор на нов кабинет. Предсрочните парламентарни избори са насрочени за втори октомври.

Това ще бъде осмото служебно правителство от началото на демократичните промени насам.