Събота, 26 Nov 2022
           
Свят

Кремъл напомня на Киев как да „сложи край на страданията си“

  24.11.2022 14:09  
Кремъл напомня на Киев как да „сложи край на страданията си“

Ръководството на Украйна има всички възможности да "сложи край на страданията" на населението в страната, като изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Коментарът му беше по повод въпрос дали Русия се тревожи за ефекта върху цивилното население от нейните удари по енергийната инфраструктура на Украйна, които предизвикаха многократни и мащабни прекъсвания на електрозахранването.

Песков посочи, че "специалната операция" има определени цели и те се постигат.

Той бе категоричен, че руските сили са атакували единствено цели от военно значение, а не "социални".

"Удари по социални обекти не е имало и няма да има. А що се отнася до цели, свързани с военния потенциал - пряко или косвено - те трябва да бъдат атакувани", отбеляза Песков.

Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори в Беларус и Турция в началото на войната, като Зеленски многократно призоваваше за лична среща с Путин - което Кремъл отхвърляше.

Преговорите замряха, след като последната среща на делегациите, проведена в Истанбул през март, не даде резултат.

Русия поднови призивите за преговори, след като започна да губи позиции от украинската контраофанзива на изток и юг през септември. Зеленски обаче отхвърли възможността за преговори с Путин, след като руският лидер незаконно обяви четири региона на Украйна за руска територия.