Неделя, 24 Сеп 2023
           
Свят

Бразилският президент отказал покана на Путин, но му говорил за войната

  26.05.2023 18:57  
Бразилският президент отказал покана на Путин, но му говорил за войната

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и е потвърдил желанието си да започне мирни преговори с двете страни във войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Бразилският държавен глава написа в Туитър, че е благодарил на Путин за поканата да присъства на икономически форум в Санкт Петербург, но е трябвало да я откаже, тъй като "не може да посети Русия в момента".

"Потвърдих желанието на Бразилия, заедно с Индия, Индонезия и Китай, да разговарят и с двете страни в конфликта за постигане на мир", отбеляза той.

Лула вече изрази готовност да е мирен посредник за прекратяване на войната, започнала, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Неговото предложение, основано на традицията на Бразилия за ненамеса и неутралитет, предвижда група страни, които не участват във войната, да се ангажират Русия и Украйна започнат преговори.

Бразилският президент обаче направи няколко противоречини изказвания относно войната между Украйна и Русия.

В края на април той заяви, че няма смисъл да се говори кой е виновен за конфликта, а приоритет трябва да бъде двете страни да седнат на масата за преговори.

Седмица по-рано Лула да Силва разгневи Украйна, заявявайки, че Киев споделя вината за войната, затова и не се е присъединил към западните държави в налагането на санкции срещу Москва или снабдяването на Киев с боеприпаси.

На свой ред украинското правителство покани Лула в Киев, за да може той да разбере "истинските причини и естеството" на войната.


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати