Неделя, 05 Май 2024
           
Новини

Земеделци не искат само пари, а ясни и дългосрочни политики

   
Земеделци не искат само пари, а ясни и дългосрочни политики

Земеделците у нас не настояват само за пари, които да подпомогнат бранша, а и за дългосрочни политики, които да помогнат сектора у нас. Това стана ясно по време на пресконференция на представители на земеделските организации в БТА.

Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите подчерта, че много стопанства са декларирали загуба за 2023 г. По думите му трябва да има законодателни промени в сектор земеделие. Той заяви, че премиерът Николай Денков е поел ангажимент това да се случи. Проданов посочи, че протестът на земеделците, планиран за 6 февруари, все още не е отменен, но поясни, че се изчаква решението на фермерите по места, за да се реши дали той ще се състои.

Цветан Цеков от Браншова камара "Плодове и зеленчуци" заяви, че ситуацията е изключително тежка. Всяко сериозно отклонение от финансовите подпомагания ще доведат до сътресения. Продукцията намалява всяка година. Зависими сме от пряката помощ от държавата. Има диалог, но за да бъде градивен трябва да бъде финансово удовлетворени, уточни той.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация изтъкна, че в бюджет 2024 не са включени разчетите за помощта на производителите заради войната в Украйна. Той подчерта, че браншът е поставил условия тази помощ да бъде продължена. Караколев посочи, че фермерите очакват ясен план, с точни срокове за законодателните реформи в сектор земеделие. Той подчерта, че само за 2023 г. са просрочени над 15 млн. лв. за животновъдите.

Атанас Василев от Националното сдружение на българските лозари, заяви, че положението е трагично. Едва 168 хил. дка. са обработваемите площи. Исканията ни не са само за пари. Искаме законови промени, уточни той.

Когато 20 г. не правиш политики, трябва да вадиш пари. Това заяви Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите. По думите му аграрният сектор в Европа е най-деликатният. Той посочи, че поредицата от кризи, ковид, енергина криза, войната в Украйна, са променили всичко.

Според него земеделците плащат цената за Зелената сделка. Всички ограничения, директиви, спуснати отгоре носят загуби за производителите, подчерта той. Джиков изтъкна, че фермерските протести в Европа са показали, че не може с един аршин да се мери за всички държави. Той заяви, че търговските вериги налагат непосилен натиск върху земеделците и ги опустошават. В Брюксел да сметнат каква ще е цената на това Украйна да е част от единния земеделски пазар и кой ще я плати, каза още той.

Нихат Расим от Национална асоциация на тютюнопроизводителите заяви, че иска да защити селското стопанство в България. Производството ни намалява с всяка изминала година, подчерта той.

Според Петко Симеонов от Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти сектор пчеларство е в тежко състояние. Производителите има задържана продукция в складовете, за която няма пазар. В същото време цената на меда се срива. Предлага ни се помощ колкото да закърпим положението. Няма дългосрочни политики и мерки, допълни той.

Мария Степанчева от Асоциация на българските биволовъди посочи, че животновъдството е тежък отрасъл, в който не винаги стойността на наградата е еквивалентна на вложения труд. Искаме яснота как ще се субсидира нашия сектор, подчерта тя,

Божидар Петков от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните изтъкна, че заедно със зърнените култури са пострадали и плодовете и зеленчуците. Нашата продукция стои в складовете и трупа големи разходи за ток. Очакваме компенсации за това, добави той.

Земеделците са категорични, че остават в стачна готовност. Те очакват решение на производителите по места, за да стане ясно дали ще има протест на 6 февруари.

Междувременно пред Министерство на земеделието и храните започнаха отново да се събират протестиращи земеделци. Както е обичайно протестите им са съпроводени с унищожаване на продукция - този път и запалиха сено в централната част на София.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е поканил на среща в 12 часа представители на протестиращите. Не се знае дали такива ще бъдат излъчени, най-малкото защото основните действащи лица се намираха по това време в БТА.