Събота, 04 Май 2024
           
Коментари Новини

Не пуснаха общински съветници в Планетариума в Смолян

   
Не пуснаха общински съветници в Планетариума в Смолян

Общински съветници от "Движение нашият град" направиха опит да влязат в Планетариума в Смолян, където текат последни довършителни дейности по обновяването му след изпълнението на мащабен проект, но не бяха допуснати, пише БНР 

До края на този месец Планетариумът в Смолян ще заработи, уверяват от Общината. Той е най-големият и отваря врати на 6 септември 1975 г. Оттогава е посетен от над 3 милиона души. През годините са разработени множество образователни и научно-популярни лекции, беседи и сеанси, представени в звездната зала. 

Проектът за цялостно обновяване стартира през 2021 година. По него е предвиден основен ремонт и реконструкция. Доставка на ново модерно и високотехнологично оборудване за звездната зала, за обсерваторията и останалите помещения в сградата. 

Предвижда се и обособяване на втори посетителски център, за да се обогатят услугите, които ще се предлагат. Общата му стойност е над 4 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" и от "Фонд за устойчиви градове". Крайният му срок за изпълнение е 30 юли 2023 г., но той бе удължен – първо, до края на 2023 г., а след това – до края на април 2024 г. 

Група общински съветници от "Нашият град" посетиха тази сутрин Планетариума в опит да получат информация за напредъка по проекта. Те не бяха допуснати