Понеделник, 29 Апр 2024
           

Земеделските блокади продължават и днес

   
Земеделските блокади продължават и днес
  BGNES

Националният протест на земеделците и блокадите на ключови места в цялата страна продължават и днес. Tе са планирани в интервала от 10 до 13 часа.

Зърнопроизводителите обявиха, че времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети исканията на земеделците. Единствено в събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите.

До демонстрациите се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството да подкрепи финансово тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Вчера протестите протекоха с разливане на мляко и палене на слама. Демонстрации имаше на над 80 точки в цялата страна. В късния следобед на извънреден брифинг премиерът Николай Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща днес и с готовност за нов меморандум.

Снощи от Българската аграрна камара приеха поканата за разговори.