Вторник, 07 Май 2024
           
Новини

Референдум за отлагане на приемането на еврото с 20 години няма да има

   
Референдум за отлагане на приемането на еврото с 20 години няма да има
  trud.bg

Конституционният съд (КС) окончателно потвърди, че референдум за отлагане на приемането на еврото с 20 години няма да има, съобщи lex.bg. 11 конституционни съдии отхвърлиха искането на „Възраждане“ решението, с което Народното събрание отказа провеждането на това допитване до народа, да бъде обявено за противоконституционно. Решението на КС е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов.

Докато конституционните съдии заседаваха, т.е. още преди решението им да бъде постановено, от „Възраждане“ проведоха безпрецедентен протест пред институцията – пазител на основния закон, като струпаха животински изпражнения и бали сено, палиха димки, изгориха чучело на конституционен съдия, за кратко горя и автомобил.

Още преди произнасянето на съда, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви пред тях: „Конституционният съд днес ще извърши престъпление“. И допълни: „Тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна“.

По думите му последната останала крепост на законността и правовия ред е била превзета от „престъпното мнозинство“ и превърната в „престъпна нотариална заверка“ на всички престъпления, които оттук нататък ще бъдат вършени в Народното събрание.