Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Рюте към Денков: В нашите очи България вече е пълноправен член на Шенген

   
Рюте към Денков: В нашите очи България вече е пълноправен член на Шенген

„Гордея се с това, което България постигна и в нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген“. Това заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте след среща с българския министър-председател акад. Николай Денков в Хага. Марк Рюте подчерта, че е оптимист за влизането на България в Шенгенското пространство и за сухопътните граници до края на годината, като посочи, че страната му ще продължи да работи активно за постигането на тази цел и с други държави, пише БГНЕС.

Премиерът акад. Николай Денков посочи, че Нидерландия е на първо място по инвестиции в България и заяви, че тези отлични икономически отношения трябва да продължат и в контекста на общото развитие в региона. „Благодарни сме за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство - Шенген, еврозоната, ОИСР. Това са приоритети, по които работим много тясно с нашите западни партньори“, отбеляза акад. Денков, съобщават от правителствената пресслужба. Нидерландският министър-председател посочи, че страната ни се движи в правилната посока по пътя към еврозоната. „Завиждам на много ниския ви дълг спрямо БВП, който е половината от нашия и една трета от този на Германия“, изтъкна Рюте и добави, че страната ни се справила много добре и с бюджетния дефицит и това е свързано със стабилната политика, осигурена от правителството на акад. Денков и екипа на финансовото министерство.

Българският премиер отново потвърди готовността на страната ни да помогне на Украйна в различни аспекти. Акад. Денков отбеляза, че България развива ускорено отбранителните си сили и укрепва сътрудничеството със съседните държави в Черноморския регион - Румъния и Турция по линия на партньорството в НАТО. Двамата коментираха и дезинформацията – другата заплаха, която Русия използва в опит да повлияе и разстрои българското общество. Денков направи коментар и по темата за ротацията. Какво е значението на този спор - значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората с найсилна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек, заяви Денков. Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието. Аз не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина", посочи той. 

"От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат. Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата като се надяваме, че ще се реализира", каза Денков. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да се приключи като казус след промените, които направихме в Конституцията, правосъдната система. Всичко това ни помогна Нидерландия да каже, че са затворили това досие. Това, което премиерът Рюте добави е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно и обеща да работи и с други държави за последната крачка в тази посока, включително и с Австрия", подчерта Денков.