Петък, 03 Май 2024
           
Новини

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет посрещнаха финална акредитационна мисия на МААЕ

   
Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет посрещнаха финална акредитационна мисия на МААЕ

В седмицата от 5 до 9 февруари Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" посрещнаха финалната акредитационна мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във връзка с новосъздадената магистърска програма на английски език "Nuclear Technologies, Management, and Innovations". За новата програма, която започва официално на 25 март т.г., вече подадоха документи 21 кандидати, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Мисията в София отново бе ръководена от д-р Джон Робъртс и в нея участваха представители на акредитирани от МААЕ програми - проф. д-р Атила Ашоди (Budapest University of Technology and Economics), и проф. д-р Радек Шкода (University of West Bohemia in Pilsen).

От Софийския университет координатори на срещите бяха доц. д-р Пламен Петков (съдиректор на програмата от Физическия факултет), както и деканите на двата факултета - проф. д.фз.н. Георги Райновски (Физически факултет) и доц. д-р Атанас Георгиев (Стопански факултет), заместник-декани и водещи преподаватели по дисциплини от новата програма.

Визитата започна с представяне на резултатите от работата на екипа от Стопанския факултет и Физическия факултет във връзка с препоръките, получени при първото посещение през март 2023 г. Тогава бяха проведени срещи не само с представители на университета, но и в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). Първата и сегашната, финална, мисия имаха за цел да оценят готовността на Софийския университет да получи акредитация от т.нар. Международна академия по мениджмънт (INMA) на МААЕ с новата си магистърска програма "Ядрени технологии, мениджмънт и иновации".

В рамките на седмицата имаше срещи в Стопанския факултет и във Физическия факултет, на които бяха представени елементи от програмата, процесите по нейното управление, както и бъдещите планове за развитие.

Очаква се официалното решение за акредитацията да бъде финализирано през пролетта на 2024 г.

Магистърската програма "Nuclear Technologies, Management, and Innovations" е в професионалното направление 3.7 "Администрация и управление" и е създадена съвместно от Стопанския факултет и Физическия факултет. Тя е с продължителност от четири семестъра и е изцяло на английски език. Дисциплините в програмата ще се водят от щатни преподаватели в Софийския университет, от хонорувани преподаватели от практиката, както и от гост-лектори от чуждестранни и български научни организации, институции и компании.