Вторник, 30 Апр 2024
           
Свят

Русия обяви за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас

   
Русия обяви за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас

Русия е обявила за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас, според съобщение, публикувано на уебсайта на Министерството на вътрешните работи. Калас е преследвана в Русия по "наказателно дело", се казва в съобщението, в което не се уточнява в какво престъпление или нарушение е обвинен лидерът, пише БГНЕС.

Държавният секретар на Естония Таймар Петеркоп също е обект на издирване, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис.

Източник от руските служби за сигурност, цитиран анонимно от държавната информационна агенция ТАСС, заяви, че двамата естонски служители и литовският министър са преследвани за "унищожаване и повреждане на паметници в чест на съветски войници" от Втората световна война. През последните години няколко от тези паметници, наследени от СССР след Втората световна война, бяха демонтирани в балтийските държави в знак на отхвърляне на съветската власт. Руско малцинство живее в Естония, Латвия и Литва - три бивши съветски републики, които сега са членки на ЕС и НАТО и имат обтегнати отношения с Москва.

Тези отношения се влошиха допълнително от конфликта в Украйна. Балтийските държави, които смятат заплахата от руска инвазия за реална, активно подкрепят Киев в борбата му срещу руската армия. Миналата седмица Русия привика шарже д'афер на Естония, Латвия и Литва, като ги обвини, че са "саботирали" президентските избори в Русия през март, като са отказали да осигурят охрана на избирателните секции в руските посолства на тяхна територия. В средата на януари Латвия и Естония решиха да прекратят споразуменията си за правна помощ с Русия. Официалните лица и в двете страни посочиха като причина нападението на Москва над Украйна.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски направи обиколка в балтийските държави. Естония също така отказа да удължи разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква на Московската патриаршия, руски гражданин, с мотива, че той представлява риск за националната сигурност.