Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Сериозно нагоре: Биткойн достигна най-високата си стойност от 2021 година

   
Сериозно нагоре: Биткойн достигна най-високата си стойност от 2021 година

В момента инвеститорите и експертите по криптовалути определно са развълнувани от поскъпването на Биткойн, който в началото на тази седмица надхвърли $50 000. Нещо повече, цената му в един момент достигна най-високото си ниво от над две години насам. Всъщност, цената на водещата криптовалута се повиши с 4% до $50 168,36, по данни на Coin Metrics. По-рано през деня на 12 фивруари обаче тя достигна до $50 334,00 - най-високото й ниво от декември 2021 година, съобщават световните медии.

"Достигането на $50 000 е важен крайъгълен камък за Биткойн, след като стартирането на спот ETF-и през януари тази година не само не успя да предизвика движение над това ключово психологическо ниво, но и доведе до разпродажби и дълбоко вглеждане в душата на тези нови продукти", коментира пред CNBC българинът Антони Тренчев - съосновател на компанията Nexo.

Миналата седмица беше най-добрата за криптовалута №1 от 8 декември насам, след като в нейните рамки цената ѝ скочи с 10,76%. Положителните настроения се завърнаха в света на криптовалутите, след като големите изходящи потоци от ETF Grayscale Bitcoin потиснаха настроенията през последния месец. Тези изходящи потоци не само намаляват, но и се увеличават входящите.

Ще продължи ли Биткойн да поскъпва?

Определено криптовалутата е готова за растеж. Инвеститорите смятат за критична границата от приблизително $48 600 и ако Биткойн успее да се задържи над това ниво, може да се отвори вратата за достигане на нови върхове над $50 000, коментират крипто експерти.

Според голяма част от тях токенът ще засилва позициите си, въпреки че според някои инвестирането вече е рисковано. Биткойн винаги остава много нестабилен инструмент и, разбира се, е много опасно да го купувате сега, въпреки факта, че ETF фондовете купуват този актив доста активно, коментират експерти пред Bloomberg.

Това е първата причина, която се вижда на пазара в момента. Втората причина е очакването за намаляване наполовина, когато "миньорите" ще започнат да получават половината комисионна за работата си. Сега трябва да се признае, че Биткойн става все по-централизиран, тоест силни дългосрочни инвеститори започват да го купуват, но волатилността крие и възможността за манипулация.