Неделя, 05 Май 2024
           
Новини

Адвокати гневни на прокуратурата заради кръга 'Божанов' и Пепи Еврото

   
Адвокати гневни на прокуратурата заради кръга \'Божанов\' и Пепи Еврото
  BGNES

Шест адвокатски съвета излязоха с остра обща позиция по скандала около убития Мартин Божанов - Нотариуса и данните за мрежата му за влияние в съдебната система, и за гравитиращите около кръга му съдии и прокурори. В нея се изтъква още за липсата на адекватни действия около друг подобен скандал в системата - за мрежата на бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров - Еврото (вписан във Видинската адвокатска колегия), който сега е в неизвестност .

"Необходимо е решително действие на всички нива – Народно събрание, МВР, Министерство на правосъдието и най-вече прокуратурата", пишат адвокатите. "Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост срещу изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около публично осветлените Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и срещу пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление", пишат адвокатите от колегиите във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян. 

Адвокатите обясняват колко е абсурдно, че вместо незабавно да бъдат арестувани лицата, за които съдия Владислава Цариграска е сигнализирала, че са я заплашвали, те се разхождат свободно, а тя е със съдебна охрана. Това, според тях, са палиативни грижи.

"За нас звучат абсурдно изнесените данни висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са сраснали  и да подкрепят престъпността. И в същото време същите тези органи не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове, или пък, ако изнесената информация е вярна, да се предприеме наказателно преследване на виновните лица, които да понесат наказания с цялата строгост на закона", се казва още в позицията.

Според адвокатите прокуратурата оглушително мълчи и за твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици".

Адвокатите изразяват пълната си подкрепа към съдия Цариградска. "Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност и всички юридически професии имат смисъл единствено при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен единствено на закона", пишат адвокатите.

Те обръщат и внимание и на практиката над магистрати да се упражнява натиск чрез клеветнически кампании в жълти медии. 

"Апелираме цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се. А да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влязат във функциите си", пишат още адвокатите. И призовават, освен да се осигурява охрана на Цариградска, да бъдат "неутрализирани незабавно източниците на отправените заплахи".