Петък, 03 Май 2024
           
Новини

Симеон Сакскобургготски може и да върне обезщетението за горите

   
Симеон Сакскобургготски може и да върне обезщетението за горите
  BGNES

Ако българският съд окончателно реши в полза на държавата делото за собствеността на 16 500 дка гори, жалбоподателят Симеон Сакскобургготски е длъжен да върне изплатеното му обезщетение. Това посочват от Генерална дирекция "Права на човека и върховенство на закона" на Съвета на Европа, отдел "Изпълнение на съдебните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по повод присъденото обезщетение от 1 635 875 евро по делото "Сакскобургготски и Хробок".

Отговорът е изпратен и до защитата на Сакскобургготски.

Министерството на правосъдието припомня, че на 18 януари на първа инстанция Софийският окръжен съд изцяло уважи исковете на държавата за собствеността на 16 500 дка рилски гори. Решението обаче не е окончателно.

По тази причина присъденото от ЕСПЧ обезщетение беше преведено на Сакскобургготски и Хробок. Правителството обаче прикани отдела по изпълнението в официално писмо да обясни какви са задълженията на държавата и свързаните с тях насрещни задължения на жалбоподателите по отношение на плащането на обезщетението.

Ако националните съдилища решат, че той не е собственик на имотите, то Сакскобургготски ще трябва да възстанови на държавата съответната част от обезщетението

Отбелязва се, че по делото ЕСПЧ е отхвърлил като недопустими повечето от оплакванията на жалбоподателите и е установил нарушения на чл. 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и на чл. 6 § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (достъп до съд) само по отношение на две оплаквания, свързани с наложения през 2009 г. от Народното събрание мораториум, а именно: че мораториумът нарушава правата им на държатели на горски площи, защото действа прекалено дълго и не подлежи на обжалване пред съд. Другото уважено оплакване е, че жалбоподателите не са могли да обжалват пред съд решението на НС в частта за мораториума върху разпореждането и търговското ползване на имотите.

На 2 май миналата година ЕСПЧ прие, че за нарушението на чл. 1 от Протокол № 1 следва да присъди на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия период, през който е в сила мораториумът - от 18 ноември 2009 г. до настоящия момент. Тъй като националното съдебно производство за горите е висящо и за да се предотврати неоснователното обогатяване на жалбоподателите от решението му за обезщетението, обаче ЕСПЧ постанови, че ако националните съдилища в крайна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са собственици на горските имоти или на някои от тях, те ще трябва да възстановят на държавата съответната част от присъденото обезщетение, в случай че то е изплатено междувременно.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд с обща площ от около 16 хил. дка.

"Смисълът на решението на Европейския съд може да бъде ясно потвърден. Ако с влязло в сила решение националният съд признае, че жалбоподателите не са собственици на всички или част от спорните имоти и държавата е заплатила междувременно справедливото обезщетение, присъдено от Европейския съд, това ще създаде задължение за жалбоподателите да заплатят обратно справедливото обезщетение частично, или изцяло, според това дали националните съдилища са установили, че те не са собственици на част или на всички имоти", гласи отговорът на СЕ.

Пояснява се, че решението не изисква никакви други условия, за да възникне задължението за връщане на платеното, като например уважаване от страна на националните съдилища на иск на държавата срещу жалбоподателите за вреди във връзка с добивите от експлоатацията на горите. Добавя се, че при положителен развой на процеса за държавата жалбоподателите ще трябва да върнат и изплатените им лихви за забавяне.