Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

Косовският вицепремиер Бислими: Сърбия 5 пъти отхвърля европейското споразумение

   
Косовският вицепремиер Бислими: Сърбия 5 пъти отхвърля европейското споразумение

"Все още нямаме изпълнение на Основното споразумение и на Охридското споразумение", заяви вицепремиерът на Косово и ръководител на косовския преговорен екип Бесник Бислими. Той обвинява Сърбия, че нарушава споразумението и на практика го отхвърля.

"Тогава, когато би трябвало да сме на правилния път към пълното и безусловно прилагане на Брюкселското споразумение, отбелязваме една година от сключването му, а Сърбия все още отказва да подпише и приложи споразумението." - посочи той.

"Вместо това през този едногодишен период се сблъскахме с нарушенията на Сърбия, с ескалацията на ситуацията на място, с устното и официалното отхвърляне на споразумението и с непрекъснатия деструктивен подход", каза Бислими.

По думите му, европейското споразумение е било предлагано публично пет пъти, но е било отхвърляно: на 27 февруари в Брюксел, на 18 март в Охрид, на 14 септември в Брюксел, на 26 октомври в Брюксел и на 8 февруари в Ню Йорк.

Бислими твърди, че с това само за една година Сърбия е доказала, че "силно възпрепятства напредъка по пътя към пълното нормализиране на отношенията и взаимното признаване". /БГНЕС