Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

АКФ: Имало ли е служители на СОБТ около клуба на Нотариуса?

   
АКФ: Имало ли е служители на СОБТ около клуба на Нотариуса?
  АКФ

Мъж в яке, наподобяващо униформата на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) в близост до частния клуб на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Такава снимка публикуваха в социалните мрежи от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ). Те са автори на разследването, което за първи път освети групата за влияние в съдебната система на Нотариуса още през 2021 г. Въпреки публично известната информация прокуратурата не си мръдна пръста по въпроса. Едва след убийството му заявиха, че са били готови да му повдигнат обвинения, но покушението ги изпреварило.

Частният "SS клуб" на Божанов се намира на малка улица в столичния квартал "Гео Милев". Във вход на съседна сграда е обособено помещение за видеонаблюдение. Смята се, че това място е използвано за срещи с магистрати от специализираните съд и прокуратура, чиято сграда се намираше на десетина минути пеша. Има и съмнения, че мястото е било охранявано от полиция, както и че Божанов е бил секретен сътрудник на МВР. На този въпрос вътрешният министър Калин Стоянов упорито отказва да отговори, заявявайки, че това щяло да се изясни при прокурорското разследване. Той обаче е категоричен, че полицията не е охранявала заведението. Именно това негово изявление провокира публикуването на снимката от АКФ.

От организацията питат кой е мъжът на снимката, какво прави пред клуба, защо е в униформа, подобна на тази на отряда и дали са подавани сигнали, че служители на СОБТ са охранявали бизнесмени и разследвано ли е това от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Мъжът е заснет на заден план на кадър с луксозна тунингована кола. Според АКФ това е автомобилът на Божанов. Пред него стои последният собственик на SS клуба.

Не е охраняван

"Проверките, които направихме след твърдения по безспорен начин показват, че автомобилите, които са били в близост до заведението, не са автомобили на МВР", заяви пред бТВ вътрешният министър.

Стоянов говори за снимки отпреди години, разпространени в социалните мрежи преди няколко дни. На тях се виждат коли "Опел-Астра“ без обозначителни знаци, каквито се ползват от полицията.

Полиция и прокуратура се заинтересуваха от SS клуба едва след убийството на Божанов. В заведението бяха направени обиски без да се каже какво е открито. Всичко това се случи месеци след като заведението вече не се е ползвало. От убийството също бяха минали няколко дни, т.е. няма никаква пречка всякакви доказателства да са били старателно "почистени" докато полицията стигне до тях.

Няма данни за Сарафов

Стоянов се изказа и по друг важен детайл – данните, че главният прокурор Борислав Сарафов е посещавал ресторант "Осемте джуджета", ползван като офис от друг, сочен за лобист в съдебната власт, Петьо Петров-Еврото. За поне едно такова посещение има публични данни – снимки, публикувани отново от АКФ, на Сарафов и Петров. Самият главен прокурор не отрича, но твърди, че е бил подмамен на тази среща от предшественика му на поста Иван Гешев, за да бъде сниман и компрометиран.

Освен това Любена Павлова, бивша съпруга на Петров, твърди, че Сарафов често е ходил в ресторанта. Тези нейни думи са част от свидетелски показания по дело срещу Петров, образувано в районната прокуратура в София миналото лято. След това разследването е иззето от градската прокуратура и е прекратено с аргумента, че е било незаконно образувано.

Че има данни за посещения на Сарафов в "Осемте джуджета" потвърди в сряда пред Нова телевизия и шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Въпреки това вътрешният министър Калин Стоянов категорично отрече името на главния прокурор да е част от разработката на БОП-а, прераснала след това във вече прекратеното дело. Стоянов е бивш шеф на дирекцията.

"В качеството си на бивш директор на ГДБОП и настоящ вътрешен министър дебело подчертавам, че във водената разработка и справка на към ГДБОП не фигурира името на Борислав Сарафов. Тоест от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица", заяви Стоянов.

Подобно твърдение е още по-странно и на фона на позицията на прокуратурата. В постановлението, с което се прекратява разследването от миналото лято, изрично е записано, че това дело е водено срещу Сарафов, макар и маскирано като такова за престъпления, евентуално извършени от Петров.