Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

   
Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

Войските на ООН започнаха постепенното си изтегляне от размирната източна част на Демократична република Конго в сряда, предавайки базата си на конгоанските власти, се казва в изявление на мироопазващата мисия, цитирано от Ройтерс.

Мироопазващите сили, известни като MONUSCO, са разположени в Конго повече от 13 години, след като поеха задачата си от по-ранна операция на ООН през 2010 г., за да помогнат за потушаване на несигурността в източната част на централноафриканската държава, където въоръжени групи се бият за територия и ресурси.

Но през последните години присъствието на силите от 13 500 души става все по-непопулярно поради предполагаемия им неуспех да защити цивилните срещу нарастващото насилие на милициите, предизвиквайки протести, при които загинаха хора.

Съветът за сигурност на ООН одобри края на мисията през декември, след като президентът Феликс Чисекеди през септември поиска оттеглянето на мисията да бъде ускорено.

В базата Каманьола в Южно Киву контингент от пакистански мироопазващи сили спусна знамето на ООН, докато ръководителят на MONUSCO Бинту Кейта предаде ключовете на властите на провинцията.

Базата, създадена през 2005 г., ще се управлява от националната полиция, казаха от ООН.

"Надяваме се, че предаването на Каманьола, съчетано с продължаващото изграждане на подразделение на Конгоанската национална полиция, ще послужи като модел за останалата част сили на ООН в страната", каза Кейта в изявлението.

През първата от трите фази на изтегляне около 2000 войници ще напуснат 14 бази в провинция Южно Киву до края на април. По-късно мисията ще се изтегли от провинциите Северно Киву и Итури в следващите фази.

Гражданският активист Асифиве Балагизи Андре каза, че предаването е историческо събитие.

"Сега призоваваме нашето правителство да изиграе пълната си роля в гарантирането на безопасността на населението и тяхното имущество", каза той.

Ситуацията със сигурността в източната част на ДР Конго остава тежка. Сблъсъците са ескалирали между конгоанската армия и подкрепяните от Руанда бунтовници M23 Тутси в ДР Конго, увеличавайки броя на вътрешно разселените хора само в Северно Киву до 1,6 милиона към средата на февруари и изостряйки хуманитарната криза, продължаваща повече от десетилетие.