Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

ООН с нови шокиращи разкрития за руските мародерства в Украйна

   
ООН с нови шокиращи разкрития за руските мародерства в Украйна

Русия може да е екзекутирала над 30 наскоро заловени украински военнопленници през зимните месеци. Това сочат данни, получени от организацията на ООН за правата на човека, съобщава "Ройтерс".

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека "провери три от тези инциденти, при които руски военнослужещи са екзекутирали седем украински военнослужещи извън бойните действия", се посочва в последния доклад на ООН за ситуацията с човешките права в Украйна.

От декември до февруари, докато руските сили бързо настъпваха към Авдеевка в Донецка област и се опитваха да превземат Роботино в Запорожка област, в социалните мрежи бяха публикувани десетки видеоклипове на екзекуции, пише news.bg, позовавайки се на информацията на агенцията.

В осем от докладваните случаи видеоклиповете показват как руски военни убиват украински военнопленници, които са оставили оръжията си, или използват други пленени украински военнопленници като живи щитове.

"Към 29 февруари 2024 г. Службата на Върховния комисар на ООН е получила потвърждаваща информация за един от видеоклиповете", се отбелязва в доклада. "В този видеоклип група въоръжени руски войници стои на 15-20 метра зад трима украински военнослужещи, които са коленичили с ръце зад главите си. След няколко секунди се появява дим от оръжията на руските войници и украинските военнослужещите падат на земята".

"След това един от въоръжените войници се приближава до телата и стреля по един от войниците, лежащи на земята", посочва се в доклада.

През зимата Русия освободи 60 украински военнопленници. Един от тях е потвърдил пред Службата на Върховния комисар на ООН, че инцидентът, представен във видеото, е станал близо до Роботино през декември 2023 г. и че убитите военнослужещи са от неговата част.

При друг инцидент в началото на януари тази година в Запорожие са били екзекутирани трима украински военнопленници, заловени от руски войски.

"Според свидетел двама украински войници са били екзекутирани на място, след като са се предали. Руските военнослужещи са убили и трети украински военнопленник, който е бил ранен от мина, докато е бил принуден от руските военнослужещи да извършва разминиране", се посочва в доклада.

Освободените военнопленници са съобщили на ООН, че руските сили са ги измъчвали в плен.

"При един от случаите украински военнопленник описва, че е бил заловен от руските въоръжени сили през ноември 2023 г. в Запорожка област и отведен в постройка в частно домакинство, където трима руски военнослужещи са го разпитвали и измъчвали, за да извлекат информация от военно естество", гласи докладът. "Извършителите са го ритали в лицето и торса с такава сила, че са му счупили ребрата, душили са го с найлонов плик и са го заплашвали, че ще го екзекутират и ще му отрежат ухото, докато го притискат с нож".

Според доклада 39 от 60-те военнопленници разкриват, че по време на тяхното пленничество са били подложени на сексуално насилие, изразяващо се в опит и заплахи за изнасилване и кастрация, побоища или използване на електрошок върху гениталиите и многократно принудително разголване, включително по време на разпити и за проверка за татуировки.