Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Супер вторник: Предварителни избори в 15 щата в САЩ

   
Супер вторник: Предварителни избори в 15 щата в САЩ

Днес в САЩ е така нареченият "супер вторник", в който в най-голям брой щати ще се проведат предварителните избори за кандидат-президент или партийни събрания.

Над 1/3 от делегатите, които ще гласуват за окончателния избор на кандидатите за президентския пост в САЩ, са заложени на карта в днешния "супер вторник", в който се гласува в 15 щата и една територия на САЩ.

Предварителни избори се провеждат в Алабама, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния. Два щата, Аляска и Юта, провеждат събрания. В територията на САЩ Американска Самоа ще се проведат събрания на Демократическата партия.

Републиканците трябва да разпределят 865 делегати, а поддръжниците на Демократическата партия ще разпределят общо 1420 делегати. 

Президентът Джо Байдън е водещият претендент за номинацията на демократите и няма реален конкурент с шансове да го измести, докато бившият президент Доналд Тръмп се изправя срещу бившия посланик в ООН Ники Хейли в надпреварата за номинацията на Републиканската партия.

Досега Хейли има само една победа – в столицата Вашингтон.

Най-голямата серия от предварителни избори се случва само ден, след като Върховният съд на САЩ отмени съдебното решение, с което Доналд Тръмп беше изключен от гласуването в предварителните избори в щата Колорадо, което беше мотивирано с 14-та поправка на Конституцията на САЩ, която забранява на федерални, щатски и военни служители, които са "участвали във въстание или бунт" срещу страната, да заемат отново държавни длъжности.

Единодушно деветимата съдии решиха, че само Конгресът, а не съдебните и административните власти в даден щат могат да отстраняват кандидат от бюлетината за първичните президентски избори, което разчисти пътя на Тръмп и към днешното гласуване в Мейн, където също беше отстранен от бюлетината, припомня БНР.