Петък, 03 Май 2024
           
Свят

В РСМ днес е ден за размисъл

   
В РСМ днес е ден за размисъл

В Северна Македония днес е ден за размисъл преди утрешното гласуване в първия тур на президентските избори в страната, пише Mediapool.

Последното проучване на общественото мнение, проведено от Центъра за политически изследвания и комуникации в РСМ, дава преднина на кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова пред сегашния президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски, който е подкрепен от СДСМ.

Силяновска в с 20.4% подкрепа срещу 16.8% за Пендаровски.

Вероятна победа за ВМРО-ДПМНЕ, но неясно управление

Победителят вероятно ще се определи в балотаж на 8 май, който ще се проведе заедно с парламентарните избори.

Според социологическите проучвания ВМРО-ДПМНЕ се очаква да спечели и парламентарните в началото на май.

Основната тема на предизборната кампания е европейската интеграция на Северна Македония, която преминава пред вписването на българите в конституцията на страната.

ВМРО-ДПМНЕ блокира промените в основния закон и разви силна антибългарска предизборна кампания. За приемането на промените, които влязоха в преговорната рамка на Северна Македония, е необходимо мнозинство от 2/3 в 120-местния парламент, което не може да се постигне без проруската формация ВМРО-ДПМНЕ.

Албанските партии обявиха, че ще изолират ВМРО-ДПМНЕ, но вероятно тя отново ще може да блокира промените.

Кандидатът на СДСМ Стево Пендаровски обаче също използва антибългарска риторика, въпреки че подкрепя вписването на българите.

В интервю за Канал 5 Пендаровски заяви, че "вписването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България“, след като ЕС е отхвърлил другите български искания.

"Отворени Балкани"

В рамките на кампанията се повдигна идеята Северна Македония да излезе от водената от Сърбия инициатива "Отворени Балкани", която се разглежда от анализатори и като алтернатива на ЕС, но засега процесът не се придвижи напред.

Пендаровски защити оставането на Северна Македония в "Отворени Балкани".

Той приключи  кампанията за първия тур с митинг в Битоля, а преди това имаше срещи с граждани в Демир Хисар и Ресен, обобщиха медиите в Северна Македония.

"Нека сега на 24 април да им покажем, че знаем кой е правилният вариант, вариант номер едно и да определим победителя на 8 май както на президентските, така и на парламентарните избори“, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "Вашата Македония", също призова за избирателна активност. Тя завърши кампанията с митинг в Щип.

"Нека обединим нашата нация, да изградим консенсус. Само единството може да ни отведе напред, само заедно можем да ви накараме да се гордеете и ние да се чувстваме горди. И най-вече да превърнем тази малка държава в една уважавана европейска страна“, заяви Силяновска.

И още проруски кандидати

Трима кандидати с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за подкрепата на македонските граждани на президентските избори.

Биляна Ванковска е кандидатът на Левицата.

В рамките на тазгодишната предизборна кампания тя споделя същата гледна точка с кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова по отношение на двустранния договор с България. Ванковска се застъпва за отмяна на т.нар. "френско предложение“ и критикува условията за европейска интеграция на Скопие.

Кметът на община Карпош Стевчо Якимовски е кандидат за президент от партия ГРОМ. Той е бивш представител на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/.

Якимовски е известен с опозицията си срещу Договора за добросъседство с България, отхвърлянето на конституционните промени и топлите му връзки с Белград и Москва.

Заедно с Лидера на Демократическата партия на сърбите /ДПС/ в РСМ Иван Стоилкович, посрещат в Белград всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров.

Максим Димитриевски е кандидат за държавен глава от партия За Наша Македония (ЗНАМ). Той е политик и общественик, кмет на Куманово – родния му град.

Според него "промени в македонската конституция не са необходими, за да не се допусне разпадането на единството на държавата". По думите му промяна в Преговорната рамка не е непостижима цел.