Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Френска компания е най-вероятният победил в търга за строителство на АЕЦ в Чехия - кандидатите са трима

   
Френска компания е най-вероятният победил в търга за строителство на АЕЦ в Чехия - кандидатите са трима

Френският президент Еманюел Макрон ще подкрепи при посещението си в Прага френската енергийна компания EDF в търга за изграждането на четири нови енергоблока в атомна електроцентрала (АЕЦ) в Чехия. Това той казва в интервю за чешкия вестник "Право".

Френската компания EDF е един от най-вероятните претенденти за спечелване на търга за изграждане на ядрени реактори, първият от които би трябвало да бъде построен не по-късно от 2036 г. в АЕЦ "Дуковани" в Югоизточна Чехия.

В края на миналата година от Чехия съобщиха, че са получени оферти за изграждането на реактори от кри компании: американско-канадската компания Westinghouse, френската EDF и южнокорейската KHNP.

Очакванията са да бъде подписан договор за изграждане - като стойността на един реактор ще е няколко милиарда евро (долара) - с избрания участник през тази година.

Припомняме, че Чехия има две ядрени централи - "Темелин" и "Дуковани". Първата е с капацитет от 2400 мегавата и е най-големият производител на електричество в страната, а втората, в която работят четири по-стари ядрени реактора, е с капацитет от близо 2000 мегаватчаса.

Двете централи заедно произвеждат до 40% от електроенергията в страната. Именно благодарение на тези атомни електроцентрали Чехия изнася ток и дори е сред най-големите износители в Европа. На-много електричество от Чехия купуват Германия и Австрия.

"Възнамерявам да подкрепя този проект по време на посещението ми и преговорите с чешки официални лица при участието ми във френско-чешкия ядрен форум в Прага", казва сега Макрон, чието посещение в Прага е планувано да започне на 5 март следобед.

"Във Франция взехме решение да удължим цикъла на работа на всички ядрени реактори, за които това е възможно, на повече от 60 години. Вече констатираме по-добра работа на нашите ядрени реактори, където производството на електроенергия се е увеличило с 15% през 2022 г. и 2023 г.", казва още Макрон.

Във Франция сега се строят шест нови ядрени реактора. През 2030 г., както коментира френският президент, делът на изкопаемите горива в производството на енергия в страната му ще бъде намален до 40%. Сега той е повече от 60%.