Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Народното събрание гласува оставката на кабинета Денков

   
Народното събрание гласува оставката на кабинета Денков

В програмата на Народното събрание беше включена оставката на кабинета Денков.

Това стана ясно след като председателят на НС Росен Желязков прочете програмата за работа на законодателния орган за тази седмица. Припомняме, вчера вечерта премиерът Николай Денков депозира оставката на правителството в деловодството на Народното събрание, както се прави, за да може от днес тя да влезе в сила.

От "Възраждане" попитаха защо цялото правителство не е в залата, за да може да се дебатира, а от ИТН поискаха оставката да се излъчва на живо по БНТ и БНР, което обаче не бе прието при повторно гласуване.

Премиерът Денков влезе в пленарна зала обаче с малко закъснение.

Премиерът Николай Денков взе думата в началото на дебатите, посочвайки отново, че в оставката няма нищо извънредно, тъй като това е изпълнение на поет ангажимент.

Той припомни около какви задачи са се обединили управляващите преди девет месеца. Диалогът не веднъж е бил взривяван и блокиран, посочи Денков, но и отчете, че въпреки това целите и задачите са изпълнени.

Това, което остава, е последната стъпка - регулаторите. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме истинска съдебна реформа, настоя премиерът. На масата на преговорите са сложени реформи, а не имена.

В следващите дни Денков и министрите готвят отчет за постигнатото през изминалите 9 месеца. Днес той отчете икономически растеж, ръст на заплатите, ниска инфлация. Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат, увери акад. Николай Денков министър-председателят. Над 3 милиарда лева са отделени за сектор земеделие. От 31 март ще пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство, доволен е Николай Денков. Има напредък и за спешната помощ по въздух. 30 километра магистрални пътища са открити за тези 9 месеца. Започнала е работата и по 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, доволен е премиерът. Върната е собствеността на държавата в Пловдивския панаир. 76 законопроекта са внесени в Народното събрание. Въпреки дезинформацията и саботажите властта е готова да продължи напред.

Николай Денков благодари на вицепремиера Мария Габриел и на министрите.

news.bg