Неделя, 28 Апр 2024
           
Развлечения

Филмът Опенхаймер триумфира на наградите Оскар със 7 статуетки

   
Филмът Опенхаймер триумфира на наградите Оскар със 7 статуетки

Филмът "Опенхаймер", разказващ историята на бащата на атомната бомба,  триумфира на наградите "Оскар" със 7 статуетки на 96-ата церемония по раздаването на най-престижните отличия в киното, пише БНР.

Голямата награда за най-добър филм беше връчена на "Опенхаймер" от легендарния Ал Пачино в типичния му леко шеговит стил.

Продукцията имаше 13 номинации и спечели 7 награди, сред които са също статуетките за най-добри актьори в главна и поддържаща роля - Килиън Мърфи и Робърт Дауни-младши, както и най-добър режисьор - Кристофър Нолън.

"Киното е на малко повече от сто години. Представете си да работите сто години в живописта или театъра?! Не знаем къде ще ни отведе това невероятно пътуване, но за мен е изключително важно, че според вас съм значима част от него".

Давайн Джой Рандолф спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за изпълнението си на скърбящата майка Мери Ламб в драмата "Останалите".

"Клети създания" на Йоргос Латимос остана с четири награди, сред които и за главна женска роля на Ема Стоун за нейния рискован женски поглед към мита за Франкенщайн. Това е втори "Оскар" за Стоун и много развълнувано тя заяви:

"Наградата не е за мен, а за екипа, който се събра, за да създаде нещо по-велико от сбора на частите му. И това е най-хубавото на снимането на филми!".

Робърт Дауни-младши, Давайн Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи.

Най-големият хит в боксофиса - "Барби", който имаше осем номинации спечели само една статуетка  за най-добра песен на Били Айлиш - What Was I Made For?". Но изпълнението на Райън Гослинг под акомпанимента на китариста Слаш обра овациите.

Филмът "20 дни в Мариупол", режисиран от украинския журналист Мстислав Чернов, спечели "Оскар" за най-добър документален филм. Лентата проследява руската обсада на Мариупол през първите седмици на пълномащабната инвазия.

Обединеното кралство спечели първия си "Оскар" за най-добър международен филм с драмата за Аушвиц "Зона на интерес".