Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Чакъров и Цонев: Ако има ротация, ДПС ще бъде фактор на стабилност

   
Чакъров и Цонев: Ако има ротация, ДПС ще бъде фактор на стабилност

"Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност."

Това заявиха съпредставителят на ДПС Джевдет Чакъров и заместник-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев пред президента Румен Радев в началото на днешните консултации.

"Нашата позиция не се е променила за това да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната, и в геополитическата ситуация", заяви Чакъров,  като добави: "Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Съпредседателят на движението открои основните цели на ДПС - Шенген и Еврозоната."

"Подкрепяли сме това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейския път и европейски хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО", посочи той.

"Същевременно бих искал да кажа, преследвайки големите цели, трябва да обърнем внимание на дневния ред на хората и стандрата на живот. Тази наша политика за европейския път за развитие и либералната идеалогия ще бъдат и за в бъдеще. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя ще бъде доста трудна." - отбеляза Чакъров.

От своя страна Йордан Цонев също заяви, че ролята на ДПС през първите 9 месеца на кабинета "Денков-Габриел" е била конструктивна.

"Имахме конструктивна роля и в съставянето на този кабинет", посочи Цонев.

"ДПС изпълни своите ангажименти. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност." - каза още той.

Председателят на движението Джевдет Чакъров поздрави всички мюсюлмани с настъпването на Рамазана, а президентът Радев изрази надежда, че тази вечер ще ги види отново на традиционната вечеря ифтар, която дава ежегодно. /БГНЕС