Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

На 17 март 2024 г. в Русия ще се проведат президентски избори

   
На 17 март 2024 г. в Русия ще се проведат президентски избори

На 17 март 2024 г. в Русия ще се проведат президентски избори. За първи път гласуването се провежда в три дни - 15, 16 и 17 март, пише News.

В следващите три дни руснаците ще изберат президент, който ще ръководи страната през следващите шест години. Това ще бъдат първите президентски избори, в които ще се използват новостите от последните години - тридневно и дистанционно електронно гласуване. За първи път президентът на Руската федерация ще бъде избран от жителите на Донбас.

Кандидатите за поста президент на Руската федерация са Леонид Слуцки (от Либерално-демократическата партия на Русия), Николай Харитонов (Комунистическата партия на Руската федерация), Владислав Даванков (Нови хора) и настоящият държавен глава Владимир Путин (независим).

29 региона ще участват в дистанционно електронно гласуване (28 на федералната платформа и Москва самостоятелно). Общо повече от 4,7 милиона души са подали заявления за участие от 29 януари до 11 март.

Председателят на Централната избирателна комисия на Руската федерация Ела Памфилова заяви в четвъртък следобед, че повече от 2,3 милиона души вече са гласували предсрочно.

От календарния план на ЦИК следва, че комисията ще определи резултатите от президентските избори не по-късно от 28 март. Териториалните избирателни комисии ще установят резултатите от гласуването не по-късно от 19 март, а избирателните комисии на съставните образувания на Руската федерация - не по-късно от 21 март.

В Русия влезе в сила забрана за предизборна агитация, нарушенията могат да доведат до административна отговорност.

Открита бе видеостена в Руската централна избирателна комисия, където се показват изображения от камерите за видеонаблюдение на избирателните секции.

"Убеден съм, че вие ​​разбирате през какъв труден период преминава страната ни сега", заяви президентът

Резултатът, който ще се получи въз основа на резултатите от гласуването на изборите за президент на Руската федерация, ще разочарова мнозина в чужбина. Така смята Николай Булаев, заместник-председател на Централната избирателна комисия на Руската федерация.

Губернаторът на Камчатския край Владимир Солодов пристигна в избирателната секция и пръв от лидерите на съставните образувания на Русия взе участие в изборите.

С откриването на първите избирателни секции започна работа експертно-ситуационният център на асоциацията "Независим обществен мониторинг" и мониторинговата работна група към Съвета към президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Избирателните секции за избор на президент на Русия отвориха врати в най-източните райони на страната - Камчатка и Чукотка в 08:00 часа местно време (23:00 часа московско).

Решението е на Съвета на федерацията

Русия провежда изборите и сред руските общности в чужбина, включително и тази в България. 

Юлия Навалная, вдовица на опозиционния лидер Алексей Навални, призова руснаците да бойкотират вота. 

Организирането на избори в окупираните от Русия територии на Украйна е незаконно и невалидно. Това заяви украинското външно министерство. Ведомството призова международните партньори да не признават резултатите.

Руският президент Владимир Путин, който започна пълномащабна инвазия в Украйна преди две години, е напът да спечели нов шестгодишен мандат на изборите, насрочени за 15-17 март. Това би му позволило да изпревари Йосиф Сталин и да стане най-дълго управлявалият лидер на Русия.

Външното министерство на Украйна подчерта, че предизборната кампания в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област - всички частично контролирани от руските сили, както и Крим, анексиран от Москва през 2014 г., е била поредната демонстрация на "продължаващото очевидно незачитане на нормите и принципите на международното право" от страна на Русия.

"Принуждаването на милиони украински граждани, които живеят във временно окупирани територии или които са били принудително преместени на територията на Руската федерация, да участват в така наречените "избори", е също толкова незаконно", категорични са от ведомството.

Последната му жалба беше отхвърлена от Върховния съд в понеделник

Министерството призова украинците, останали в окупираните територии, да не участват в гласуването.