Неделя, 28 Апр 2024
           
Спорт

БФС се събира на извънреден конгрес, избира нов президент

   
БФС се събира на извънреден конгрес, избира нов президент

Българският футболен съюз се събира на извънреден конгрес, който трябва да избере нов президент на централата. Събитието е насрочено за 10,30 часа в хотел "Маринела", пише OFFNews.

До изборът се стигна след подадената оставка от дългогодишния ръководител на съюза Борислав Михайлов, който застана начело преди 18 години. Той подаде оставка след протестите срещу него през ноември м.г.

Кандидатите за поста на Михайлов са седем. Това са заместникът му Михаил Касабов, който е и.д., шефът във федерацията Георги Иванов - Гонзо, Димитър Бербатов, Петьо Костадинов, Манол Иванов, Георги Градев и Георги Захариев.

Измежду тях ще трябва да избират делегатите на конгреса, които ще бъдат 493 от общо 525 регистрирани клуба.

Димитър Бербатов се явява за втори път на изборите, като преди не му достигна един глас.

Дневният ред на конгреса включва 7 точки:

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г.
2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.
3. Разглеждане на жалби до Общото събрание.
4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС.
5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС.
6. Избор на Президент на Сдружение "Български футболен съюз".
7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз".

Конгресът ще бъде излъчен на живо в youtube:

"Влизам с усещането за победа", заяви основният опозиционен кандидат Димитър Бербатов на влизане в "Маринела".

"Знаем какво направихме през последните три години. Докарахме битката до днешния ден. Изключително горд и доволен съм от екипа. Направихме всичко прозрачно и накарахме така, че цялата общественост да иска промяна", каза Бербатов.

Любопитното в изборите за президент на БФС, че всеки регистриран клуб има един глас независимо дали е Левски с огромната си фенска маса или развива само ДЮШ. През годините тази равнопоставеност е била критикувана, но процедурата се запази.

Соченият за един от фаворитите Георги Иванов-Гонзо също заяви, че е уверен, че ще спечели вота. Бившият нападател на Левски в момента е директор в БФС и се счита за кандидат на статуквото.

"Избирателите ще решат. Аз съм уверен, че ще спечеля. Моята кампания беше позитивна, видях се с доста хора, обиколих доста градове. Смятам, че показахме какво сме направили през тези години и какво ще направим в следващите", коментира техническият директор на БФС.