Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Мария Габриел не отиде на заседанието на МС, Денков не ѝ се извини

   
Мария Габриел не отиде на заседанието на МС, Денков не ѝ се извини
  BGNES

Вицепремиерът и потенциален бъдещ премиер Мария Габриел отказа да седне до премиера в оставка Денков и не отиде на заседанието на Министерски съвет тази сутрин.

По-рано днес на извънреден брифинг в Народното събрание, рамо до рамо с партийния лидер Бойко Борисов, Габриел поиска извинения за вчерашните епитети, отправени от страна на ПП-ДБ. На свой ред Борисов заяви, че не изключва подновяване на преговорите, но ако Мария Габриел получи "едно голямо извинявай".

Извинение нямаше. Заседанието на правителството започна, както винаги, като Николай Денков дори бе по-лаконичен от обикновено.

"За управлението на една държава значение имат само решенията, които се взимат от Министерския съвет, Народното събрание и другите институции в държавата. Трябва да се абстрахираме от всякакви емоции и да продължим да си вършим работата. Днес имаме да обсъдим 43 точки. Продължаваме да работим, както досега, докато бъде избрано друго правителство", каза Николай Денков.

Малко след 16 ч. вчера Мария Габриел върна на президента Радев изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Малко по-късно от ПП-ДБ обявиха, че този проектокабинет не е съгласуван с тях, както и че няма подписано коалиционно споразумение. Лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и Асен Василев отправиха остри критики към Габриел и заявиха, че тя е обещала да не внася несъгласуван кабинет, но въпреки това го е направила. Петков заяви, че заради тази ѝ постъпка тя е недостойна да бъде премиер, защото се огънала на натиск, а Василев я нарече "новото красиво лице на мафията".