Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Нинова: Останахме единствената алтернатива, която никога не се прегърна с Борисов

   
Нинова: Останахме единствената алтернатива, която никога не се прегърна с Борисов
  БСП

„Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която беше зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието и да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията. И вместо да я изчистят, предложиха да делят с нея държавата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебата за определянето на първия мандат за неуспешен.

По думите ѝ всичко това е било облечено в красиви думи за евроатлантизъм и висши цели, само че последните седмици много добре са показали, че двигател са били не висшите цели, а низшите страсти.

„Висшите цели – Шенген, еврозоната, План за възстановяване и устойчивост и повишаването на качеството на живот на българите – се провалиха тотално. Приехте Шенген унизително само по въздух и вода, но срещу това – мигранти. Еврозоната изглежда все по-далечна цел. ПВУ не е коригиран и никой не знае каква ще е съдбата на „Мариците“ и на хилядите хора, които работят там. За качеството на живот да не говорим, защото нито за момент не проговорихте за реформа в здравеопазване, в образование, за доходи, за повишаващите се цени и за издевателствата на монополите върху българските граждани“, посочи Нинова.

И допълни: „Но през цялото време спорихте за постове, власт и порции. Прословутата съдебна реформа сведохте до препиране на Борисов, до закриване на делата за „чекмеджетата“ и „Барселонагейт“, до оневиняването на онези 15 години, в които управляваше държавата и ни доведе до последните места във всички класации.“

Корнелия Нинова бе категорична, че управление, което се движи от низши емоции - страха на едната част от възмездие и алчността на другата част за власт – не може да просъществува.

„Казвам го с моралното право от името на „БСП за България“, защото през цялото това време не се поддадохме нито за минута на изкушения, на предложения за участие в сглобки, на коментари, на задкулисие – на каквото и да е. Защото не само в този парламент, а години наред, нашата главна цел е борбата с паралелната държавата – „джуджетата“, „чекмеждетата“, клубовете SS. Години наред – последователно, принципно и неотстъпчиво – въпреки всичко. Така ще продължи и занапред“, подчерта лидерът на БСП.

От парламентарната трибуна Нинова призова българските граждани да мислят за кого гласуват на предстоящите избори: „Мислете кой ви излъга, кой ви предаде надеждите за промяна. Мислете обаче кой остана постоянен и верен на това, за което сте ни изпратили днес. Имаме претенция, че това е „БСП за България“.“

Корнелия Нинова заяви, че групата на социалистите в парламента ще подкрепи днешното решение. И изрази позиция, че БСП няма да участва в разговори за втория мандат и няма да го подкрепи, както и не желае да получава третия такъв.

„Смятаме, че този парламент е изчерпан и това мнозинство не може да реши кардиналните въпроси на България. Не желаем да участваме в сглобки, договорки, задкулисия и всичко останало за деленето на порциите на властта. Единственият изход от тази агония са нови избори“, аргументира се тя.

В изказването си Нинова обърна внимание на отсъствието на Бойко Борисов от пленарна зала: „Разбира се, за да не носи отново отговорност. Виждам обаче, че дамите от преговорния екип са тук. Съчувствам ви, че ви употреби и вас, както употреби десетки партии през политическата си кариера, както ги унищожи, както ще унищожи и ПП-ДБ. Този човек прегръща и унищожава.“

„Уважаеми български граждани, рядко ще видите такова нещо. Това беше публично политическо харакири. Изводите оставям на вас. Предстоят избори“, реагира лидерът на БСП на предложението на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов да отстъпи премиерския пост във втория мандат на ГЕРБ.