Неделя, 05 Май 2024
           
Бизнес

Излизането на свободния пазар за ток се отлага с една година

   
Излизането на свободния пазар за ток се отлага с една година

Народното събрание отложи с една година либерализацията на пазара за ток. Излизането на свободния пазар би трябвало да стане от 1 юли 2025 г., а не още тази година, както бе планирано.

Либерализацията на пазара на ток дава права на потребителите да сменят своя доставчик на енергия - без географското им местоположение да влияе на това. След смяната те ще плащат цени за пренос и достъп до мрежата, към която са присъединени.

Трите законодателни предложения за отлагане на либерализацията дойдоха последователно от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и бяха обединени в общ законопроект след приемането им на първо четене.

Отложеното за догодина излизане на свободния пазар на ток ще доведе до отпадане на квотите за производство на ток за бита от страна на държавните електроцентрали. Когато това стане, НЕК ще спре да е обществен доставчик на ток.

Критиците на мярката твърдят, че тя ще доведе до драстичен скок в цените на тока за домакинствата. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи излизането на свободния пазар на ток да се отложи с 3 години, а не една. БСП предлагат да се излезе на либарализирания пазар на 1 юли 2027 г., идеята им не се прие.

"Против" отлагането на либерализацията гласуваха само "Продължаваме промяната - Демократична България". 

offnews.bg