Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

В УХТ докторанти, студенти и ученици на дебат като в британския парламент

   
В УХТ докторанти, студенти и ученици на дебат като в британския парламент

Университетът по хранителни технологии в Пловдив организира „брейн сторм“ игра с казуси за студенти и ученици от 11 и 12 клас.

Включиха се чуждестранни докторанти, възпитаници на Езикова гимназия “Пловдив“, на Хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, както и на старозагорската Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“, под ръководството на техните учители по химия.

Преди началото лекторът д-р Нилс Ханеклаус от Университета за продължаващо обучение в Кремс – Австрия, представи екологичния проблем с добива на фосфатна скала, която се използва за производство на торове, чрез проекта „Phosphorus Negotiation Game (P-Game)“.

Той въведе на кратко участниците в проблема, по който те търсиха решение. Фосфатната скала се добива в огромни количества: около 200-220 милиона тона годишно. Суровината се използва за торове, които позволяват производството на големи количества храна. От друга страна, добивът на фосфатна скала е свързан с въглеродните емисии и замърсяването.

Учениците показаха завидни умения да работят в екип, водейки дебати изцяло на английски език. Те бяха разделени на отбори, които имитират един реален парламент, в случая по подобие на британския. От едната страна са министър-председателят и шефът на парламентарната му група, а от другата страна – членовете на опозицията. Всяка от двете големи групи трябваше да представи аргументи в подкрепа на своята теза. Дебатите бяха емоционални, но накрая всички си стиснаха ръцете в знак на единство за решаване на всеобщия проблем.

Играта имитира дискусия, която по настоящем се провежда в Европейския парламент – за и против извличането на радиоактивен уран. Посредством нея се симулират отношенията в реалния живот на постоянно взаимодействие между бизнеса и политиката. За достойното си представяне всеки участник получи сертификат лично от организаторите.