Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

   
Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Минути след това те върнаха папката празна на държавния глава, пише Vesti.

На "Дондуков" 2 са  Станислав Балабанов, Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

Вчера "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) получиха втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върнаха веднага неизпълнен.

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.

Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.