Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

ВМРО-ДПМНЕ не спира да обещава отлагане на конституционните промени

   
ВМРО-ДПМНЕ не спира да обещава отлагане на конституционните промени

„Представители на ВМРО-ДПМНЕ повтарят баналности като „няма конституционни промени при тези условия“ и обещават отлагане на конституционните промени“, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич, цитиран от БГНЕС

"От представеното досега никой не може да види планa на ВМРО-ДПМНЕ за ЕС. Те имат декларативна позиция, че са за ЕС, но всичко, което правят, говори за обратното. Интересно е, че лидерът Мицкоски в представянето на програмата им нито веднъж не спомена за сътрудничество с ЕС или САЩ, като наши най-важни стратегически партньори", каза Маричич.

Той допълни, че други представители на ВМРО-ДПМНЕ, упълномощени да се изказват по външнополитически въпроси, са повтаряли добре познатите баналности от типа "няма конституционни промени при тези условия", без да предлагат решения.

"Мъгляво е, че те обещават или обявяват отлагане на прилагането на конституционните промени, както и гаранция от ЕС за македонския език и идентичност, когато от Брюксел вече ясно са им казали, че това е невъзможно и противоречи на разпоредбите на Рамката за преговори", каза Маричич.

Вицепремиерът добави, че македонският език и идентичност вече са договорени в преговорната рамка.

"Правителството, ръководено от СДСМ, е приключило, а македонският език и идентичност са изковани и няма никакъв шанс да бъдат проблематизирани по какъвто и да е начин", подчерта Маричич.