Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

Кенет Мертен: България се отличи като ценен и надежден партньор и лидер в регионалната сигурност

   
Кенет Мертен: България се отличи като ценен и надежден партньор и лидер в регионалната сигурност

България се отличи като ценен и надежден партньор и лидер в регионалната сигурност. България подсигурява източния фланг на НАТО и критичния Черноморски регион“. Това заяви американският посланик в България Кенет Мертен на събитието "България-САЩ-НАТО: Съюзници в два века", организирано от Атлантическия клуб в България, предава БГНЕС.

С него бяха отбелязани 75 години от основаването на НАТО, 20 години от членството на България в Алианса и 33 години от основаването на Атлантическия клуб. Мертен отличи участието на български военнослужещи в мироопазващите мисии на НАТО в Косово и Ирак.

Посланикът отбеляза и факта, че от 2 години насам България е домакин на многонационална бойна група, в рамките на която участват военнослужещи от 8 различни държави. „Тази многонационална сила ни обединява в нашата обща мисия за защита на нашите нации от външни заплахи и за гарантиране на просперитет за нашите граждани“, каза Мертен. „Основните задачи на НАТО - отбрана и сдържане, са също толкова важни днес, колкото са били и при основаването на алианса. Руската инвазия в Украйна ни напомни, че свободата и демокрацията не могат да бъдат възприемани като даденост“, добави американският посланик. Председателят на българския парламент Росен Желязков постави акцент върху ролята на НАТО като стабилизиращ фактор в Западните Балкани.

„Членството на България в НАТО предоставя нови възможности за сътрудничество със страни партньори, с които споделяме общи интереси. В особено важни за нас региони като Западните Балкани и Черноморския, Русия и Китай, а и съседни нам прокси-държави и недържавни образувания активно провеждат злонамерени хибридни и кибердейности и дезинформационни кампании", припомни той. "Те разпространяват конфронтационна реторика спрямо НАТО в Западните Балкани. Нарастващото напрежение и нерешените проблеми в региона представляват сериозни проблеми за сигурността на алианса.

НАТО трябва да продължи да изпраща ясно възпиращо послание срещу всеки опит за агресивни действия в региона“, заяви Желязков. Той подчерта, че членството на България в ЕС и НАТО е не само геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ, който показва, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят.

„Свободата, мира и стабилността не могат да се приемат за даденост, те трябва да се защитават по всяко време, особено в радикално влошената ситуация на сигурност в Европа след руската агресия в Украйна, което доказа, че НАТО повече от всякога е важна за нашата сигурност и просперитет“, добави председателят на Народното събрание. Председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси припомни надеждите за вечен мир, които са владеели духа на хората, по целия свят, след разпадането на СССР.

Надежда, която според бившия външен министър, е рухнала с анексията на Абхазия и Южна Осетия, а след това и на Кримския полуостров от страна на Русия. „Ако Украйна падне, това няма да означава загуба само за Украйна, това ще е също толкова загуба за всички нас. Затова всички ние трябва да се замислим преди да отхвърлим или да отхвърлим думите на френския президент Макрон, които бяха повторени от външния министър на Полша Радослав Сикорски. Всички знаете кои са тези думи, всички за какво трябва да мислим“, подчерта Паси. Сред гостите на събитието бяха действащи и бивши депутати, министри и президенти, представители на академичната общност и висши офицери.