Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Каракачанов призова съветниците на ГЕРБ в София да гласуват по съвест за паметник на инж. Иван Иванов

   
Каракачанов призова съветниците на ГЕРБ в София да гласуват по съвест за паметник на инж. Иван Иванов

Историята помни смелите, а не наведените и послушните

Призовавам общинските съветници от ГЕРБ, ако имат поне малко мъжество и родолюбие, ако обичат родния си град и столицата на България, да не се гаврят повече с паметта на Иван Иванов и да гласуват по съвест.

Такъв апел направи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов през Фейсбук страницата си по повод обявеното от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че неговите съветници в СОС ще оттеглят подкрепата си за постояване на паметник на Иван Иванов – кмет на София в периода 1934-1944 г., защото личността му била свързвана с нацистка Германия. Ако съдим със същия аршин и казваме, че Иванов е нацист заради няколко писма и думи за Хитлер, то как да определим днешния евроатлантик Борисов, който неведнъж е заявявал, че харесва Тодор Живков и че се е учил от него, риторично пита Каракачанов.

Историята помни смелите, а не наведените и послушните, напомня Красимир Каракачанов на общинските съветниците от ГЕРБ.

Инж. Иван Иванов е най-добрият кмет на София и заради поредния въртел столицата ще остане без негов паметник. Може би най-важното му дело като кмет е построяването на Рилския водопровод и изграждането на язовир „Бели Искър“, благодарение на които и до ден днешен столичани пият една от най-хубавите води в Европа. За благодарност след 9 септември 1944 г. комунистите го осъждат на смърт. Въпреки всичко, в нито един момент от процеса срещу него той не е обвинен в нацизъм, пише лидерът на ВМРО.

По времето на инж. Иван Иванов в София са построени сградите на Националната и Столичните библиотеки, сградата на БНБ, сградата на Министерството на отбраната и още много други. Борисов е бил кмет, а неговата партия в лицето на Фандъкова управлява София 18 години. Колко библиотеки построиха за това време? Нула! За всички тези години те не могат да стъпят и на малкия пръст на Иванов, посочва Каракачанов.

Лидерът на ВМРО напомня, че Борисов не за първи път се поддава на натиска на коалиционните си партньори от ПП-ДБ. През 2022 година той накара своите депутати да променят решението на парламента и да свалят ветото над Скопие. Резултатите са видими. Всеки ден бият и тормозят българи, а антибългарската истерия в РСМ не спира.