Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

МЗ: Менингит, парализа и рак са сред усложненията от заболявания, за които има ваксини

   
МЗ: Менингит, парализа и рак са сред усложненията от заболявания, за които има ваксини

Ваксините са най-добрата защита срещу заболявания, които могат да предизвикат сериозни усложнения, като пневмония, менингит, енцефалит, миокардит, мозъчна увреда, сепсис, парализа, рак и дори смърт - това посочват от Министерство на здравеопазването с публикация в официалната си фейсбук страница.

Информацията е част от кампанията в полза на ваксините. На специалната страница в социалната мрежа „Плюс мен“ се казва, че гореизброените усложнения са причинени от морбили, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, епидемичен паротит, пневмококи, рубеола, дифтерия, полиомиелит, тетанус и вирусен хепатит Б. От Министерството подчертават, че ваксините са особено важни за бебетата и малките деца.

"Срещу всяко едно от тези заболявания е налична ваксина. Ваксините предпазват всички имунизирани, но са от особено значение за предпазване на децата, при които без ваксини, смъртността и усложненията биха били чести", посочват още от здравното министерство. 

Въпреки отчетената положителна тенденция за изминалата година, с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола, коментираха преди дни от ведомството.