Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари Новини Политика

Официална справка е показала, че кметът на Варна не управлява офшорни дружества

   
Официална справка е показала, че кметът на Варна не управлява офшорни дружества

Кметът на Варна Благомир Коцев е изпратил до Общинската избирателна комисия документи, доказващи, че няма участие в офшорни дружества, регистрирани в Малта. Това съобщи пресцентърът на местната администрация във Варна. Действията, предприети от Коцев, са в отговор на проверка, започнала срещу него на 18 т.г. след сигнал, подаден от Александър Долев, представящ се за редактор в никому неизвестната "Радио и телевизия Истина и свобода", пише ДНЕВНИК

 

В сигнала се твърдеше, че Коцев е нарушил закона за местното самоуправление и местната администрация, като не е излязъл от в срок от управлението на офшорните си компании. Цитираният закон не допуска кметове да бъдат членове на надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества след встъпването им в длъжност. По тази причина те трябва да прекратят евентуални участия в срок от един месец след полагането на клетва.

Още на 31 януари т.г. Благомир Коцев публикува

копия на справки от малтийския търговски регистър

които показваха, че всички дружества, цитирани в сигнала на Александър Долев до Общинската избирателна комисия във Варна, са неактивни. В документите, публикувани от Коцев, срещу всяко от имената на деветте офшорни компании, описани в сигнала срещу него, бе отбелязано struck off (заличен, от англ.).

 

Става дума за компаниите Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited и Hagen Shipping Limited.

Към писмото, изпратено днес от Благомир Коцев до Общинската избирателна комисия във Варна, е била приложена и актуална справка от Търговския регистър в Малта, която удостоверява, че той не заема длъжности като директор, секретар или представител в дружества, регистрирани в офшорната територия. "Данните са от Търговския регистър на Малта и са преведени от лицензирана агенция за преводи", пише в информацията, разпространена от общинския пресцентър днес.

Освен това съдържанието на документите, изпратени до Общинската избирателна комисия във Варна, показвало, че последното заличаване на компания, свързана с Коцев, е станало през юни на 2021 г., или осем месеца преди той да бъде назначен за областен управител от правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" и

повече от година и половина преди да бъде избран за кмет на Варна

Към информацията, разпространена днес, е приложен и списък с всички дружества и датата, на която те са прекратили дейността си. Той изглежда така:

- Ahilleos Maritime Limited на 17.06.2021 г.;
- Alaya Shipping Limited - 20.10.2010 г.;
- Boden Shipping Limited - 17.09.2011 г.;
- Hagen Shipping Limited - 23.06.2021 г.;
- Harley Shipping Limited - 06.11.2010 г.;
- Ocean Lines Company Limited - 25.06.2020 г.;
- Linden Shipping Limited - 17.06.2021 г.;
- Norden Shipping Limited - 14.04.2013 г.
- Santa Rosa Shipping Limited - 02.11.2010 г.
- Vengen Shipping Limited - 30.07.2012 г.

 

Общинската избирателна комисия във Варна е изпратила искане за информация от Търговския регистър на Малта, за евентуално участие на Благомир Коцев в търговски дружества, регистрирани в офшорната зона, още на 3 януари т.г. Отговорът е бил получен на 18 януари и гласял, че исканата информация може да бъде предоставена само след изрично съгласие на самия Коцев, което той очевидно е дал.

Информация за участието на Коцев в управлението на офшорни компании, регистрирани в Малта, се появи още в хода на предизборната кампания през есента на миналата година. Тя обаче беше базирана на

данни от т.нар. "Панамски досиета"

изтекли от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca. Тази база данни обаче обхваща период до 2017 г., като на практика получаването на информация за собственици на офшорни сметки и компании в годините след това е невъзможна.

 

Освен срещу кмета на Варна Благомир Коцев представящият се за редактор в т.нар. "Радио и телевизия Истина и свобода" Александър Долев изпрати сигнал и срещу софийския кмет Васил Терзиев.

Други сигнали бяха подадени и срещу двама от районните кметове във Варна - Цветнен Цветков (район "Одесос") и Николай Желязков (район "Приморски"). Те съдържаха също твърдения, че първият не е напуснал управлението на едноличното си търговско дружество, а вторият - позицията си на ликвидатор на компания, от чиито собственици е бил нает като адвокат. Правомощията и на двамата бяха предсрочно прекратени, но след обжалване сега и по двата казуса се чака окончателното решение на Върховния административен съд.