Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини Свят

Ватиканът определи джендър теорията за заплаха за човешкото достойнство

   
Ватиканът определи джендър теорията за заплаха за човешкото достойнство

Ватиканът обяви джендър теорията за „изключително опасна, тъй като отменя различията в претенцията си да направи всички равни“ в новия документ „Dignitas infinita“, пише OFFNEWS

Бяха необходими пет години на Ведомството за Доктрината на вярата да състави новия документ „Dignitas infinita“, съобщава Радио Ватикана.

След задълбочен преглед през последните месеци, документът беше одобрен на 25 март от папа Франциск, който нареди публикуването му, съобщава Асошиейтед прес.

Основната новост на документа е включването на редица ключови теми от настоящата папска учителна власт, които съпътстват биоетичните теми. В „неизчерпателния“ списък, който се предлага, абортите, евтаназията и сурогатното майчинство са изброени като нарушения на човешкото достойнство наред с войната, бедността и трафика на хора.

В документа се осъжда силно аборта: „Сред всички престъпления, които могат да бъдат извършени срещу живота, аборта има характеристики, които го правят особено сериозен и осъдителен“, и се споменава фактът, че „защитата на неродения живот е тясно свързана със защитата на всяко едно човешко право“.

Отхвърля се и сурогатното майчинство, чрез което „безкрайно достойното дете се превръща в обикновен обект“. Това е практика, която „представлява тежко посегателство върху достойнството на жената и детето... Детето винаги е дар и никога не е основа на търговски договор“.

Списъкът продължава със споменаването на евтаназията и асистираното самоубийство, объркващо определени от някои закони като „смърт с достойнство“. Документът подчертава, че „страданието не кара болните да губят своето достойнство, което им е присъщо и неотменимо”

Джендър теория

Документът започва раздела по тази тема, като подчертава, че „всеки признак на несправедлива дискриминация“ срещу хомосексуални лица „трябва внимателно да се избягва, особено всяка форма на агресия и насилие“.

„Противоречи на човешкото достойнство“, се казва в декларацията, че на някои места „немалко хора са затворени, измъчвани и дори лишени от благата на живота единствено поради тяхната сексуална ориентация“.

След това документът критикува Теорията за пола, или Джендър теорията, която е „изключително опасна, тъй като отменя различията в претенцията си да направи всички равни“.

Църквата, както четем, припомня, че „човешкият живот във всичките му измерения, както физически, така и духовни, е дар от Бог. Този дар трябва да бъде приет с благодарност и поставен в услуга на доброто. Да се желае личното самоопределение, както предписва джендър теорията... се равнява на одобрение пред вековното изкушение човек да се прави на Бог“.

Джендър теорията „възнамерява да отрече най-голямата възможна разлика, която съществува между живите същества: половата разлика“. Следователно „всички опити за замъгляване на позоваването на непреодолимото сексуално различие между мъжа и жената трябва да бъдат отхвърлени“.

Промяната на пола също се оценява негативно, тъй като „заплашва уникалното достойнство, което лицето е получило от момента на зачеването“. Това обаче не означава, че се изключва възможността „човек с генитални аномалии, които вече са очевидни при раждането или които се развиват по-късно, може да избере да получи помощта на здравни специалисти, за да разреши тези аномалии“.

Дигиталното насилие

Последният елемент в списъка е „дигитално насилие“. „Нови форми на насилие се разпространяват чрез социалните медии“, четем, като кибербулизма, а „интернет също е канал за разпространение на порнография и експлоатация на хора за сексуални цели или чрез хазарт“.

Декларацията завършва с призив „зачитането на достойнството на човешката личност извън всякакви обстоятелства да бъде поставено в центъра на ангажимента към общото благо и в центъра на всяка правна система“.