Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини Политика

На Борисов му липсва мазнинката в бюджета

   
На Борисов му липсва мазнинката в бюджета

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се загрижи за финансите на държавата, управлявани до този момент от финансов министър в правителството на "Денков-Габриел" - Асен Василев. "Когато говорех, че има проблеми в Министерство на финансите, освен партийните назначения, парите ги няма. Само преди 2-3 дни казах, че Народното събрание трябва да прояви характер и да се слуша в доклада на Международния валутен фонд, да се спре с безумното харчене на пари и да се свали дефицита на 1%", коментира Борисов пред журналисти в кулоарите на Партийния дом, пише NEWS

Борисов посочи, че няколко милиарда са похарчени в последните няколко дни на правителството - вместо 9 млрд. има 6 млрд. лв. "Това ни е наследството и аз поздравявам новият финансов министър, че остави шефът на НАП - Румен Спецов, защото ако не бяха направили така с мощната медийна подкрепа, която имат, щеше да излезе така, че Асен Василев има пари за всичко, но се оказа, че няма пари за общините, за енергетиката и проблемите са изключително големи", изтъкна Бойко Борисов.

Той е държал винаги да има резерв и мазнинка в държавата, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко, за да може да има запас. Припомняме, че изразът "мазнинка" е един от любимите на Борисов, явно и във връзка със спомените му за детството му, когато получамал "филия с мас и червен пипер". 

В следващите няколко дни има важни законопроекта, свързани с отбрана, енергетика и сега ще излезе информация и как са харчени пари по Плана за възстановяване и устойчивост, очаква Борисов.

Той припомни, че даже е искал Мария Габриел и Асен Василев да останат в служебното правителство, за да може финансовият министър Василев да понесе отговорност за фискалната си политика.

Запитан дали е закъсняло Народното събрание с харчовете на финансовия министър Асен Василев Борисов напомни, че в други времена на управлението на страната, за 20 млн. лв. ставало скандал в парламента. Сега няколко милиарда заминаха за няколко дни, а в някои медии дори не е написано, не се знае и не се коментира, възмутен е лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов добави, че се е доверявал на Асен Василев като финансов министър, а впоследствие останал разочарован, като разбрал, че милиард и 200 хил. лв. са извадени от регионалното министерство, че се източва енергетиката и "много други неща".

Припомняме, че изразът "мазнинка" е един от любимите на Борисов, явно и във връзка със спомените му за детството му, когато получамал "филия с мас и червен пипер".