Вторник, 30 Апр 2024
           
Бизнес Новини

Очаква се липса на работници за летния сезон у нас

   
Очаква се липса на работници за летния сезон у нас

Очаква се липса на работници за летния сезон у нас. Най-критична е ситуацията в Бургаско, където се търсят 27 хиляди работници за предстоящото лято, пише БНР

На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души, сочи проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика. На трето място е Варна, където има нужда от 25 800 работници и Пловдив на четвърто - с 18 900 души.

В много от областите профилът на търсенето е разнороден, но водещи са туризмът, търговията и транспорта.

Проучването за нуждата от работна ръка се провежда на всеки 6 месеца, с въпрос към работодателите за намеренията им в следващата половина година за назначаване, съкращаване или задържане на персонал, каза пред Радио София Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

„Това, което ни направи впечатление при последното проучване е, че имаме доста висок процент на несигурност – около 16%, което предполагам, че е следствие на ситуацията – войните, които отвсякъде започват да ни обгръщат. На това най-вероятно се дължи притеснението на голяма част от работодателите“, обясни Василева.

По думите й, резултатите от проучването са по-ниски от предходното, в което компаниите, които са декларирали, че ще увеличават своя състав с 28%, а тези, които ще намалят своя състав са 18%, посочи председателят на Българската конфедерация по заетостта. Тя добави, че през последните години често се случва работодателите да обучават сами персонала си, тъй като се забелязва разминаване между подготовката на кадрите и очакванията на работодателите.

„Във всички случаи и четирите региона са с положителни резултати, определено работодателите ще търсят хора. Виждаме, че ниската безработица в момента оказва своето влияние“, посочи Надя Василева.

По думите й, в България са необходими между 400 000 и 500 000 служители, за да може бизнесът да работи спокойно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.