Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Йончева: Държавите на първа линия са първите печеливши от новата миграционна политика

   
Йончева: Държавите на първа линия са първите печеливши от новата миграционна политика

Държавите на първа линия ще бъдат първите печеливши от новата миграционна политика.

Това мнение изрази в интервю за БНР евродепутатът Елена Йончева.

Най-после ще бъдат заменени сегашните правила на неработещия Дъблински регламент, който хвърля цялата тежест върху държавите на първа линия, отбеляза тя във връзка с новоприетите правила за миграцията в ЕС.

"Това не е перфектен механизъм. Той ще заработи след 2 години. Ще бъде трудно, но това е добра основа, която ще ни помогне Европа да престане да бъде разграден двор."

Държавите във вътрешността на ЕС не са изложени на риска на държавите от първа линия. Те предпочитат всички нелегални мигранти да остават в държавите на първа линия – за тях това е много по-удобно пред техните собствени избиратели, но това не е честно и справедливо, коментира Йончева в предаването "Преди всички", като определи този спорен въпрос като "голямата битка". По думите ѝ, по новите правила отговорността ще бъде разпределена.

От минимум 30 000 души, които ще бъдат приемани и разпределяни годишно в ЕС, ако някоя държава не иска да реализира своята "квота" от този брой, то тя ще плаща на друга държава, която би ги приела, поясни евродепутатът. Според Йончева това не означава, че някоя държава ще плаща например на България, "за да оставим тези мигранти при себе си".

Вече ще има засилен и ясен механизъм за връщане на нелегалните мигранти към т. нар. сигурни държави – ще има изготвен списък с такива държави, в които няма военни конфликти и тези мигранти ще бъдат връщани обратно по ускорена процедура. Освен това ще бъдат въведени и "сигурни зони" - райони, където мигрантите ще могат да се връщат, въпреки че може самата държава като цяло да е несигурна, посочи Елена Йончева.

Съпротива имаше и от двете страни – крайната левица и крайнодесния център, уточни тя относно новоприетите правила за убежището и миграцията.

ЕС няма никакви инициативи, които да позволят началото на преговорен процес, заяви още евродепутатът по темата с войната в Украйна.

След евроизборите на 9 юни Йончева очаква "малко намаление в състава на двете основни политически групи – ЕНП и ПЕС и вероятно увеличение в спектъра на по-крайната левица и десница".

"Аз се надявам т.нар. партии на мира, които се опитват да търсят политическо решение, да предлагат политически инициативи за решаване на този конфликт, техните гласове да бъдат мнозинство в Европейския парламент. Това е много важно, защото ЕП е много висока трибуна, която може да промени политиката на Брюксел."