Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

ГЕРБ-СДС и "Възраждане" в спор кой да е председател на РИК - Велико Търново

   
ГЕРБ-СДС и \

Политическите партии във Велико Търново не постигнаха съгласие на консултациите при областния управител за състава на Районната избирателна комисия, пише БНР

13-членна ще бъде Районната избирателна комисия във Велико Търново за изборите две в едно. Проблемно е председателското място, за което спориха ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

От ГЕРБ-СДС предложиха дългогодишния председател Десислава Йонкова и не отстъпиха.

"Защото сме победители от предходни избори, имаме най-много членове в РИК, редно е председателското място да бъде от ГЕРБ", заяви Деян Хаджийски.

Оказа се, че при "Възраждане" има национално решение по места също да искат председателското място и във Велико Търново номинираха младия адвокат Виктор Лясков.

"Председател на РИК не може да бъде десетилетия наред в лицето на една политическа организация и на едно и също лице", посочи Ангел Янчев.

Последваха две почивки и съгласие не беше постигнато. Политическите сили се споразумяха за трима заместник-председатели от ПП-ДБ (Сева Памукчиева), от "БСП за България" (Слав Личев) и от ИНТ (Даниела Попова). Секретарското място по традиция е за ДПС (Диана Петрова).