Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Служебният енергиен министър се срещна с американски държавен секретар за енергетиката

   
Служебният енергиен министър се срещна с американски държавен секретар за енергетиката

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов разговаря с помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят, пише БНР

Двамата се срещнаха в литовската столица Вилнюс, където се проведе среща на върха на инициативата "Три морета".

Според министър Малинов както в сферата на природния газ, така и в ядрената област двете страни са постигнали ключов напредък по отношение на енергийната сигурност.

Обсъдена е била инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален коридор. Развитието на газопреносната инфраструктура по това трасе е ключът за енергийната сигурност не само в Югоизточна Европа, а и за Украйна и Молдова, обединили са се те по време на разговора си.

По-рано на Делфийския икономически форум в Гърция министър Малинов се срещна с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джордж Цунис.

Малинов е заявил, че се очаква следващия месец да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен газ в Александруполис, което ще подобри енергийната сигурност както между двете страни, така и за региона на Югоизточна Европа.