Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Гешев подозира, че Борисов стои зад взрива срещу колата му

   
Гешев подозира, че Борисов стои зад взрива срещу колата му

Бившият главен прокурор, чийто мандат бе прекратен предсрочно, подозира, че зад "атентата" с колата му стои експремиерът Бойко Борисов и настоява за очна ставка с него, пише OFFNEWS

Днес Гешев бе на разпит в Националната следствената служба, който продължи около час. След него той коментира пред журналисти, че е бил разпитван за взрива до автомобила му преди година. И уточни, че му е било съобщено - по делото няма да бъде разпитан лидерът на ГЕРБ.

"Поисках директна очна ставка с Бойко Борисов. Подозирам, че зад опита ми за убийство стои той", заяви Гешев, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че ще продължи да настоява Борисов да бъде разпитан.

Взривът до колата на Гешев избухна на 1 май 2023 г. Тогавашният му заместник и шеф на НСлС Борислав Сарафов обяви, че Гешев е бил мишена за убиване. Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви тогава Сарафов, но по-късно се отрече от Гешев.

 

Впоследствие членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха предсрочното освобождаване на Гешев. В предложението бяха описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива и факта, че чужд гражданин е допуснат на мястото на инцидента, който се запознал с обстоятелствата и даже давал насоки на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност.

На 12 юни Гешев бе отстранен от поста главен прокурор.

Днес Иван Гешев не подмина и други въпроси от политиката. Според него разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който бе задържан директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, е бил пазен в последните години. А целта е била смяна на главния секретар на МВР и овладяване на канала.

По повод изтеклите информации за евентуални връзки на бившия главен секретар Живко Коцев с участници в канала Гешев обяви:

"Това дали има контрабанден канал или няма контрабанден канал не е най-важното. Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, което се случи при смяната на митниците, за да може да се финансират изборите, и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят".

Гешев посочи, че дали Живко Коцев има нещо общо с контрабандистите било ясно още преди 2-2,5 г.

"Ясно е, че този канал се пазеше. Сега само ще се смени шефът на този канал. Това е поводът да се направи, но реалната причина е Агенция "Митници" и Министерството на вътрешните работи, защото МВР прави 30% от резултата, останалите 30 ги прави "Информационно обслужване", от 30% купения и платения вот - станаха 90%. Финансирането, което се получава от контрабанда и т.н., това е цялата работа. Още от началото е било ясно, че Живко Коцев е такъв, какъвто е. Той е позиция на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са си сложили министъра на вътрешните работи", коментира още бившият обвинител №1.