Вторник, 30 Апр 2024
           
Спорт

Малага - от "обетованата земя" до дъното във футбола

   
Малага - от \

Приказните истории от света на футбола са много. Една от тях ни води в Южна Испания, област Андалусия. Там скромният тим на Малага постигна невиждани за феновете си успехи през сезон 2012/2013, но днес е далеч от най-добрите си дни, пише OFFNEWS

Малага никога не е бил отбор с претенции. Първата поява в Ла Лига идва чак през сезон 1999/2000. Отборът се задържа в елита, като се движи винаги в средата на класирането или малко под нея. Всичко се променя през 2010 година, когато шейх Абдулах бен Насер Ал Тани купува скромния андалусийски тим. В началото на сезона за наставник е назначен бившият наставник на Порто Жезуалдо Ферейра. Кампанията започва с неубедителни резултати и през ноември Ферейра е заменен от Мануел Пелегрини. Той преобразява отбора и Малага отново съумява да завърши на 11-то място в класирането.

В подготовка за сезон 2011/2012 Пелегрини има изцяло нова визия за състава и се залага основно на селекцията. Привлечени са изключително качествените Рууд Ван Нистелрой, Жереми Тулалан, Санти Касорла, Иско, Хоакин и Начо Монреал. Съставът от " Ла Росаледа" прави магическо представяне и завършва на четвъртата позиция, която дава право на Малага да участва в плейофната фаза на Шампионска лига през следващия сезон.

През сезон 2012-13 пристигат и нови ключови фигури в състава като Хавиер Савиола, Мануел Итура и взетите под наем Роке Санта Круз от Манчестър Сити, Луказ Пиазон от Челси, Диего Лугано от Пари Сен Жермен и Виторино Арсунеш от Пасош де Ферейра.

Отиват си обаче доказани играчи като Нистелрой и Санти Касорла, който е продаден Арсенал.

 

На плейофите Малага се пада срещу гръцкия Панатинайкос и след 2:0 в Испания и 0-0 в Гърция на реванша, "лос албиселестес "официално за първи път в историята си стига до груповата фаза на Шампионска лига.Жребият е сравнително благосклонен и праща Малага в група C заедно с отборите на Милан, Андерлехт и Зенит Санкт Петербург. Там отборът показва големия си потенциал. Андерлехт и Зенит са отнесени с 3:0, а в третия кръг идва великата победа над Милан с 1:0, благодарение на гол на Хоакин в 64-ата минута. На " Сан Сиро" Милан отново се затруднява и Малага заслужено печели точка след 1:1. Останалите два мача от груповата фаза за Малага завършват при резултат 2:2 и така сензационно скромните момчета на Пелегрини печелят групата с актив от 12 точки.

На осминафиналите жребият отрежда съперникът да бъде Порто. "Драконите" печелят трудно на свой терен с 1:0, но на реванша Малага възстановява равенството в общия резултат още преди почивката с гол на Иско. Приказката продължава през второто полувреме след като Санта Круз матира португалците с гол в 77-ата минута и пише нова златна страница в историята на Малага. Новото препятствие пред отбора се казва Борусия Дортмунд. Първият мач е на "Ла Росаледа" и завършва при резултат 0:0, което оставя добри шансове на Малага за реванша.

Той обаче е белязан от реферски грешки, които завинаги ще оставят рана в сърцето на привържениците на Малага.На почивката резултатът е 1:1 след голове на Хоакин и Роберт Левандовски.В 82-ата минута Елизеу праща публиката в екстаз с гол. По това време все още важи правилото за гол на чужд терен и това означава, че Борусия се нуждае от два безответни гола до края на мача. Марко Ройс връща надеждите с гол в 90-ата минута, а след това в 93-ата идва големият удар. След неразбория в наказателното поле Фелипе Сантана вкарва топката в мрежата. Попадението е от явна засада, но реферът Крейг Томпсън признава гола и приказката за Малага приключва.

Сезонът в Испания е сравнително успешен, като отборът остава на 6-то място.

Тогава обаче идват и други проблеми. Малага бива наказан от УЕФА заради дългове и отборът трябва да пропусне следващите четири сезона в европейските турнири.

Наказанието все пак е намалено на един сезон след обжалване, но така Малага пропуска участие в Лига Европа през сезон 2013/2014. През него се случват много промени. Пелегрини е заменен от Бернд Шустер, а редица ключови играчи напускат. Иско е продаден на Реал Мадрид, Тулалан на Монако, Хоакин отива във Фиорентина и т.н.

Това дава началото на края за Малага и отборът завършва на по-ниска позиция всеки следващ сезон.

Така логичното се случи и отборът загуби мястото си в елита през сезон 2017/2018.

Очакванията на феновете за бързо завръщането в Ла Лига през следващия не се оправдаха след загуба от Депортиво Ла Коруня в плейофите и паданието започна да става все по-голямо.

През сезон 2022/2023 Малага изпадна в третото ниво на футбола в Испания и за момента завръщането към славните дни изглежда като мираж.