Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

Доц. Кунчев: Починалите от коклюш бебета са от ромската махала в Кюстендил, късно е потърсена медицинска помощ

   
Доц. Кунчев: Починалите от коклюш бебета са от ромската махала в Кюстендил, късно е потърсена медицинска помощ

Починалите от коклюш бебета са от ромската махала в Кюстендил, съобщи за БТА доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Бебетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта, уточни той.

Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април. По думите му в двата случая късно е потърсена медицинска помощ. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, каквото е предложила Бърза помощ, и едва вече при влошаването, се стига до приемане в болницата в Кюстендил. 

Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението, допълни д-р Кунчев.

От началото на годината до днес в страната са регистрирани 205 случая на коклюш, като е възможно да заболеят до 10 хиляди души, каза още той.

Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада, посочи д-р Кунчев. 

Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, припомни той. От регистрираните 205 заразени не повече от 10% са хоспитализирани, добави главният държавен здравен инспектор.

Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи. Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика, съобщи Кондева след заседанието на служебния кабинет министър Галя Кондева.

От средата на 2023 г. се съобщава за увеличение на случаите на коклюш в Белгия, Хърватия, Дания, Испания, Швеция и Норвегия. Увеличението продължава през 2024 г., като някои държави съобщават за смъртни случаи, свързани с коклюш (Чехия, Холандия).

Всичко за имунизацията срещу коклюш можете да намерите във Фейсбук страницата на Плюс мен и на www.plusmen.bg