Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

30 млн. лв. ще бъдат отпуснати на детски ясли и градини, училища, читалища и църкви

   
30 млн. лв. ще бъдат отпуснати на детски ясли и градини, училища, читалища и църкви

30 млн. лв. ще бъдат отпуснати на детски ясли и градини, училища, читалища и църкви, за да си покриват разликата между борсовата и регулираната цена на тока. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на Министерски съвет, съобщи БТВ.

Предстои министрите да приемат Програма за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на 2024 г. Преди това обаче служебният премиер запозна министрите с това, което е било обсъждано на Европейския съвет в Брюксел в сряда (17 април) и четвъртък (18 април).

„Във фокуса на Европейския съвет беше провеждането на европейските избори, но у нас имаме и национални. Проведе се една дискусия с оглед на дезинформацията, изкривяването на изборната информация и манипулациите на вота. В своите заключения Съветът на Европа взе решение за безкомпромисна борба срещу всичко това“, поясни той.

Главчев заяви, че е имало призив в тази посока да има координация както между институциите във всяка държава, така и между всички членки на ЕС.

„През първия ден на Европейския съвет говорихме за Украйна, отношенията на ЕС с Турция и ситуацията в Близкия изток. По темата за Украйна всички изразиха подкрепата си за страната – всеки според възможностите си. Зеленски призова да им се предоставят системите за ПВО „Пейтриът“, но ние няма как да им помогнем с това, но им предоставяме друг вид помощ“, посочи още Главчев.

Относно Турция е имало държави, които са настоявали за „по-агресивно разширяване на тези връзки“, но Гърция и Кипър са настоявали по-широкото взаимодействие да бъде обвързано с решаването на техните проблеми с тази държава. В крайна сметка обаче Кипър значително е смекчил позицията си.

„Основната тема за Близкия изток беше свързана с деескалацията на напрежението. Беше използван дори израза „да се упражнява сдържаност“ от страна на Израел“, каза още Главчев.

Той посочи още, че в Брюксел е било обсъждано хармонизирането на данъчното облагане в страните членки на ЕС. Според него много страни са се противопоставили на това и идеята засега е отпаднала.

Една от точките в дискусиите е била свързана с нелоялните практики за внос на храни с по-ниско качество. „Взе се такова решение – да се прекрати тази нелоялна практика с храните с двойно качество в различните държави, защото това подронва доверието на потребителите в целия европейски пазар“, поясни Главчев.