Събота, 04 Май 2024
           
Политика

Главчев официално се предложи и за външен министър

   
Главчев официално се предложи и за външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев официално се предложи и за външен министър, като сега се очаква решението на президента Румен Радев дали ще издаде указ за безпрецедентната рокада, пише Mediapool.

Според предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме Главчев.

В понеделник се очакваше Радев и служебният премиер Димитър Главчев да проведат нова среща за промените в правителството, но такава няма да се състои, съобщиха за Нова телевизия от правителствената пресслужба.

Главчев съобщи в събота, че на последната му среща с Радев в края на миналата седмица е предложил самият той да поеме поста на външен министър, след като президентът се обяви срещу кандидатурата на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Радев обаче определи идеята като “авангардна“ и каза, че е посъветвал Главчев да помисли още малко с какво се захваща.

"Ако той държи, приемам всички негови предложения, не се меся в неговата работа. Аз съм му казал, че в момента, в който ми подаде човек, на който има доверие, веднага ще издам указ. Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от г-н Митов", заяви Радев в събота.

Смяната на министъра на външните работи Стефан Димитров беше поиската от Главчев с обяснението, че не е могъл да се свърже с него когато Иран е нападнал Израел.

Освен това Главчев предприе смяна и на земеделския министър Кирил Вътев, който имал колебания дали изобщо да поеме поста в служебното правителство.

*Очаквайте подробности